MEDIAWISE SOCIETY

eMerge: Gen în cultura pop

Ce facem

Dezvoltăm competențele media ale profesorilor despre reprezentarea de gen în cultura pop.

Proiectăm împreună o metodologie care să permită fiecărui profesor să caute și să identifice practicile și consumul media al elevilor săi.

Familiarizăm profesorii cu strategii de educație media despre stereotipuri de gen, care pot fi adaptate la practicile culturale și media ale elevilor lor.

Creștem gradul de conștientizare a elevilor între 12 și 18 ani despre reprezentările de gen în mass-media și efectele acestora asupra cetățeniei și a vieții împreună în comunitatea clasei / școlii.

Promovăm cetățenia activă în comunitățile locale prin valorificarea producției media digitale a elevilor

Promovăm metodele și abordările testate și dezvoltate în acest proiect în formarea inițială și continuă a cadrelor didactice și le oferim sub formă de resurse educaționale deschise.

Împărtășim informații la nivel european despre abordările și provocările legate de reprezentarea de gen în practicile media populare și despre efectele acestora asupra egalității de gen, a diversității și cetățeniei în comunitățile școlare.

Resurse eMerge

Instrumente de analiză și producție media pentru elevi

eMerge România face parte din proiectul european eMerge: e-Media Education about Representations of Gender ce se desfășoară în perioada 2020-2023 în Belgia, Italia, Grecia și România. Partenerii noștri sunt Média Animation (Belgia), Universitatea din Palermo (Italia) și Athens Lifelong Learning Institute (Grecia). Proiectul este cofinanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

Știri eMerge

decembrie 2, 2022

eMerge – Un nou newsletter internațional despre reprezentări de gen și educație media

eMerge, un newsletter internațional creat de Mediawise Society. eMerge își propune să ofere profesorilor competențele media necesare pentru a deconstrui împreună cu elevii lor reprezentările de gen și stereotipurile înrădăcinate în practicile lor media și în cultura pop cu care interacționează.
mai 16, 2022

Impresiile elevilor după cursul eMerge despre reprezentări de gen în cultura pop

Egalitatea de gen este încă un subiect tabu în multe școli din România. Câteva școli din țară – prin intermediul profesorilor implicați în acțiunile de educație media ale Mediawise Society – au ales să schimbe mentalități. Au oferit elevilor activități de analiză critică și creație digitală despre reprezentările de gen în cultura pop. Un prilej pentru discuții și analize de pe urma cărora elevii au pus întrebări, au reflectat, au învățat despre egalitate de gen și provocările ei în societate.
februarie 9, 2022

eMerge: Tu știi care e cultura media a elevilor tăi?

Mediawise a lansat Ghidul metodologic de educație și cultură media - eMerge. Folosind Ghidul metodologic eMerge vei putea introduce activități interactive de educație media la clasă cu ajutorul cărora vei afla ce fac elevii tăi online.
februarie 23, 2021

Ce este cultura populară?

Ce este cultura populară? În general oamenii asociază cultura populară cu divertismentul pe care îl consumă. Însă, termenul este definit în funcție de ideologia autorilor și de context. Cultura pop se referă la produse culturale precum muzică, artă, literatură, modă, dans, film, cyberculture, televiziune și radio, care sunt consumate de majoritatea populației unei societăți - sunt consumate în masă.
ianuarie 8, 2021

Cumpăna școlii românești

Succesul mesajelor populiste ale lui Cumpănașu în rândul sutelor de mii de adolescenți intrați pe profilul său de TikTok i-a luat pe mulți prin surprindere. În același timp a ridicat numeroase întrebări despre nevoile neîmplinite ale acelor tineri - aflați în căutare de răspunsuri și modele - dar mai ales despre felul în care școala ține (sau nu) pasul cu nevoia lor de relaționare și de construire a identității, mai ales în mediul online.
decembrie 3, 2020

Descoperă cultura media a elevilor tăi

Copiii și tinerii sunt conectați la media în fiecare zi: se informează mai mult de pe internet decât de la televizor, folosesc rețele de socializare online și descarcă diverse aplicații și jocuri pe smartphone. Consumul și cultura media a elevilor este în continuă schimbare, iar părinții și profesorii țin greu pasul cu modul în care aceștia interacționează cu dispozitivele digitale și informațiile online. Descoperă cu ajutorul Mediawise nivelul de cultură media al elevilor tăi.

Abonează-te la newsletter

Înscrie-te la newsletter-ul Mediawise pentru a rămâne la curent cu ultimele noastre proiecte, evenimentele și ateliere.

DONEAZĂ!