parallax background

Descoperă cultura media a elevilor tăi

decembrie 3, 2020

Copiii și tinerii sunt conectați la media în fiecare zi: se informează mai mult de pe internet decât de la televizor, folosesc rețele de socializare online și descarcă diverse aplicații și jocuri pe smartphone. Consumul și cultura media a elevilor este în continuă schimbare, iar părinții și profesorii țin greu pasul cu modul în care aceștia interacționează cu dispozitivele digitale și informațiile online.

*Cât timp petrec elevii mei pe internet?

*De unde se informează și de ce? 

*Ce canale și platforme de (social) media folosesc?

*La ce formatori de opinie se uită tinerii români?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care profesorii de gimnaziu sau liceu vor putea să răspundă folosind Ghid metodologic de educație și cultură media la clasă.

Ce este Ghidul metodologic de educație și cultură media?

O colecție de activități interactive de educație media cu ajutorul cărora profesorii vor afla mai multe despre cultura media a elevilor lor. Activități pe care profesorii le pot integra la orele lor indiferent de disciplina pe care o predau și în timpul cărora elevii vor putea să reflecteze la consumul lor media, la ceea ce fac online și de ce. Activitățile vor fi dezvoltate pentru tineri între 12 și 18 ani.

Profesorii sunt parteneri #mediawise

 Înscrie-te în grupul de lucru de creare și testare a Ghidului Metodologic de educație și cultură media! Avem nevoie de experiența, implicarea și părerea ta pentru un rezultat mai bun.

  • te vei implica activ într-o activitate de cercetare prin acțiune (en. action research) la finalul căreia vom obține împreună “Ghidul metodologic de educație și cultură media”,
  • te vei familiariza cu metode de predare a educației media,
  • vei obține cunoștințe și abilități noi despre media, pe care le vei putea folosi la clasă în interacțiunea cu elevii tăi,
  • vei participa la două întâlniri online de focus-group împreună cu alți profesori și experții de la Mediawise Society, unde îți vom cere părerea despre utilitatea, relevanța și aplicabilitatea activităților de educație media propuse de partenerii eMerge în Ghid;
  • vei testa una sau două activități de educație media la alegere cu elevii tăi;
  • vei primi certificat de participare în proiectul eMerge;
  • contribuția ta, a elevilor și a școlii tale va fi recunoscută în paginile Ghidului care va fi disponibil online ca resursă educațională deschisă pe platforma europeană www.project-emerge.eu;
  • vei deveni parte din comunitatea de practică #mediawise: vei primi invitații și la alte activități ale proiectului eMerge, te vom sprijini să adaptezi activitățile pentru orele online, vei primi noutăți despre acțiunile Mediawise Society și din domeniul educației media.

Implicarea ta în acest proiect este cu atât mai relevantă cu cât profesorii au nevoie de competențe media și digitale, de instrumente și platforme colaborative de învățare prietenoase și relevante pentru elevi în contextul școlii online, forțat de pandemia Covid-19.

Echipament și abilități necesare

Ținem cont de contextul social actual și te invităm la întâlniri online. Ai nevoie de calculator / laptop conectat la internet. Este important să poți folosi platforme colaborative, precum Google Docs sau aplicația Zoom.

Mulțumim pentru interes! Închidem înscrierea în grupul de lucru eMerge, după ce am primit un număr foarte mare de cereri.


Vrei să fii la curent cu noutațile #mediawise?

[contact-form-7 id=”101″ title=”Newsletterfooter”]

Această acțiune face parte din proiectul european eMerge ce se desfășoară în perioada 2020-2023 în Belgia, Italia, Grecia și România. Proiectul implică profesori de gimnaziu și liceu în activități de educație media și de cercetare prin acțiune. Elevii vor reflecta asupra practicilor lor media și asupra reprezentării de gen în media și cultura pop.


Descoperă cultura media a elevilor tăi
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citește mai mult