parallax background

Să ne amintim istoria, să nu o lăsăm să se repete (atelier)

martie 29, 2024

18 liceeni de la Colegiul Național „Școala Centrală” din București au luat parte săptămâna trecută la un atelier inedit, la care profesoara lor de istorie, Diana Beldiman, i-a introdus în universul vieții de zi cu zi din timpul comunismului, în România. 

Și au făcut asta cu ajutorul testimonialelor culese de Mediawise Society anul trecut pentru proiectul european Changing Democracies și al materialului educațional dezvoltat de doamna profesoară Beldiman. Tinerii au discutat, astfel, despre democrație din perspectiva respectării drepturilor și libertăților, dar din perspectiva absenței acestora în perioada regimurilor totalitare.

Prin intermediul materialelor puse la dispoziția elevilor, aceștia au avut acces la fragmente din interviuri și la imagini din perioada comunistă, ocazie cu care au fost inserate elemente de analiza imaginii – compoziția imaginii și valorile promovate prin imagine.

S-au abordat probleme considerate abuzive din perspectiva democratică, dar care s-au petrecut în perioada comunistă precum: demolările caselor în vederea sistematizării orașelor, obligația tinerilor de a face armata, îngrădirea libertății de mișcare, de exprimare etc. Elevii au împărtășit emoțiile simțite la studierea materialelor, au identificat posibile sentimente de disconfort și nedreptate pe care oamenii care trăiesc în regimuri totalitare le pot simți și au făcut asocieri cu experiențele din familie.

La începutul sesiunii, elevii au fost rugați să aleagă cele mai importante libertăți dintr-o listă (vezi foto mai jos), iar libertatea de exprimare s-a calificat pe locul doi după dreptul la viață. O surpriză plăcută pentru doamna Beldiman, care a remarcat că acum 15 ani, la același exercițiu, dreptul la proprietate ieșea pe primul loc, iar libertatea de exprimare se afla către finalul clasamentului.

Una dintre cele mai bune concluzii a fost exprimată de unul dintre tinerii prezenți. ‘Să ne amintim istoria, să nu o lăsăm sa se repete’.

Iar ideea cu care am plecat acasă a reieșit din unul dintre interviuri.

Contextul proiectului

Poveștile de viață a trei români, care au trăit în perioada comunistă, dar și în perioada de tranziție la democrație, vor sta la baza mai multor resurse educaționale deschise și a unui film  documentar, alături de testimoniale din alte 10 țări europene în proiectul Changing Democracies. 

Proiectul se desfășoară din aprilie 2023 până în martie 2025 și este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Cetățeni, egalitate, drepturi și valori (CERV).

Changing Democracies

Evens Foundation 

Să ne amintim istoria, să nu o lăsăm să se repete (atelier)
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citește mai mult