MEDIAWISE SOCIETY

Changing Democracies
Democrații în schimbare

changing democracies democrații în schimbare

Oare poveștile din trecut ne pot inspira să remodelăm democrația în bine? 

Democrația este în criză. Încrederea în instituțiile democratice e în scădere. În Europa (și nu numai), asistăm (încă) la ascensiunea populismului, a autoritarismului, a partidelor extremiste și a democrațiilor iliberale, la creșterea inegalităților între bogați și săraci, la polarizare mai puternică și chiar la un nou război.

Proiectul Changing Democracies Democrații în schimbare explorează felul în care istoria trăită ne-ar putea ajuta să înțelegem criza actuală a democrației în Europa. Proiectul își propune să contribuie la construirea unui spațiu al memoriei în care poveștile de viață și amintirea dictaturilor, a rezistenței, a tranzițiilor, a războiului și păcii pot fi împărtășite. Căutăm să înțelegem de ce este nevoie pentru ca democrația să-și îndeplinească promisiunile și cum putem imagina agenția și cetățenia activă în moduri diferite.

Adunate de parteneri locali din comunitățile lor din întreaga Europă, mărturiile vor fi integrate într-un site web interactiv, un documentar, un pachet de resurse educaționale și în acțiuni locale de promovare și dezbateri despre democrație.

Mărturiile vor face parte dintr-o colecție transnațională de povești care se vor întoarce în comunitate pentru a reflecta și a vorbi despre democrație. Acestea vor fi aduse oamenilor din întreaga Europă care nu au trecut printr-un sistem nedemocratic, cu scopul de a consolida dialogul în jurul democrației între generații și culturi.

Proiectul se desfășoară din aprilie 2023 până în martie 2025 și este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Cetățeni, egalitate, drepturi și valori (CERV).

Mai multe despre consorțiul Changing Democracies

Reunit de Fundația Evens și EuroClio, consorțiul este format din organizații din zece țări diferite, iar membrii lor sunt manageri de proiect, manageri de evenimente, administratori financiari, istorici, cercetători (în domeniul istoriei orale și păcii), artiști (inclusiv producători de film), jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și pedagogi (profesori, formatori de cadre didactice, autori de manuale și educatori în domeniul muzeal și artistic).

Proiectul se bazează pe cercetările existente ale fiecărui partener, precum și pe expertiza și experiența acestora în lucrul cu diverse categorii de public. Împreună, partenerii interacționează în 20 de limbi diferite – un factor-cheie pentru a aduna un set larg și divers de istorii individuale. 

Proiectul va începe la nivel local, fiecare partener urmând să adune povești din regiunea sa – Belgia, Olanda, Spania, Portugalia, Croația, Grecia, Cehia, România, Lituania și Polonia – reprezentând aproape jumătate din UE și concentrându-se în principal pe țările cu experiențe mai recente de tranziție.

Proiect inițiat de:

Partenerii Changing Democracies:

Abonează-te la newsletter

Înscrie-te la newsletter-ul Mediawise pentru a rămâne la curent cu ultimele noastre proiecte, evenimentele și ateliere.

DONEAZĂ!