parallax background

Cum arată activismul online? Exemple de la tineri de liceu

aprilie 4, 2023

Tinere și tineri de liceu au povestit din experiențele lor de implicare pentru cauze diverse – de la bursele elevilor, criza climatică până la drepturile LGBTQ+ în raportul ”Implicarea civică a tinerilor văzută prin ochii lor” realizat de Anca Velicu în cadrul proiectului Schimbă lumea cu o MEMĂ! Educație media pentru implicare civică.

Elevi din diferite părți ale țării, membrii în Consiliul Elevilor, au vorbit despre implicarea în campania pentru schimbarea
regulamentului de acordare a burselor. Darius și Tudor , de exemplu, au recurs la presiune publică online și offline pentru situația burselor din liceele lor.

Alte tipuri de acțiuni sunt campaniile online pe teme sensibile, care au nevoie de mai multă atenție, planificare și gestionare a reacțiilor. Două exemple sunt campania împotriva abuzurilor sexuale în școli (a Luizei) și cea pentru drepturile persoanelor LGBTQ (a Ancăi). Însă a fost un efort să facă față reacțiilor negative, într-un caz ajungându-se chiar la spargerea contului și deturnarea mesajului.

Câțiva dintre tineri și-au făcut o ‘misiune’ din a îi informa pe ceilalți despre știri prin intermediul platformelor de media sociale. Anca și Răzvan sunt implicați în astfel de activități pe cont propriu și/ sau ca voluntari în redacția unui ziar online dedicat tinerilor. Anca a început făcând, mai mult în joacă, revista presei săptămânale pe problemele ei de interes, prezentate pe înțelesul colegilor de aceeași vârstă sau mai mici. Apoi a folosit în special Instagram. Iar Răzvan crede ca acest demers de a prezenta știri pe înțelesul tinerilor e o soluție de luptă împotriva dezinformării și a ideilor conspiraționiste.

Află mai multe din cercetarea ”Implicarea civică a tinerilor văzută prin ochii lor” aici.

Proiectul este derulat de Mediawise Society în parteneriat cu ActiveWatch, cu susținerea Consiliul Național al Elevilor și beneficiază de o finanțare în valoare de 50.195,35 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Proiect derulat de:

Cum arată activismul online? Exemple de la tineri de liceu
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citește mai mult