Cine se teme de Internet
“Copiii omoară broaște pe calculatorul din bibliotecă. Ce e de făcut?”
February 2, 2015
Ziua Izabellei – cum dispare granița dintre offline și online
February 11, 2015

Cine se teme de Internet

Cum să ne raportăm la Internet? Cu teamă, precauție sau cu deschidere? Dar atunci când copiii noștri intră ei înșiși pe Internet? Cu aceeași teamă, precauție sau cu deschidere? De Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, la masa rotundă a organizației Salvați Copiii, am vorbit despre copii, Internet și implicațiile digitalizării în educație. Studiul lansat astăzi despre utilizarea Internetului în rândul copiilor și al părinților a stârnit o serie de opinii legate de riscurile pe care copiii le întâlnesc online, despre educația pentru competențe digitale și timpul în exces petrecut în fața calculatorului.

De exemplu, ce înțelegeți prin ‘copil – victimă a sexting-ului’? Orice copil care accesează conținut sexual online? Orice copil expus  la conținut sexual online fără voia sa? Orice copil care a accesat sau a fost expus și afectat emoțional în mod negativ de conținutul online cu caracter sexual?

Pentru unii participanți la dezbatere, simpla expunere la conținut online cu caracter sexual este problematică. Pentru alții (ca și pentru mine), implicațiile emoționale sunt importante și ar trebui discutate, dar, la fel de important este să avem în vedere și perspectiva rezilienței – cum se descurcă copilul în astfel de situații, măsurile pe care le ia și mai ales ce învață din situația respectivă. Aceleași întrebări sunt valabile și pentru alte situații considerate de risc în mediul online. Iar, medierea parentală activă este cheie pentru siguranța copiilor pe Internet (vezi raportul NetChildrenGoMobile în acest sens).

Și din nou educația
Dar, așa cum puncta una dintre participante, Internetul este mai mult decât social media și situații de risc online. Internetul oferă oportunități pentru toate situațiile cotidiene, la școală, la serviciu, acasă; pentru informare, distracție și socializare. În prezent, programa școlară și campaniile de informare pun accent pe abilitățile tehnice de accesare a calculatorului și Internetului, pe e-learning și – cu efortul celor de la Salvați Copiii și programului Safer Internet – pe utilizarea Internetului în siguranță. Totuși, așa cum scriam într-o postare recentă, educația pentru competențe media digitale presupune un univers mai larg de cunoștințe și abilități: gândire critică, folosirea mediilor digitale pentru a scrie texte, a face fotografii și materiale video, contextualizare socio-culturală – înțelegerea condițiilor și a motivelor noastre de folosire a media, atitudinea noastră față de media, abilitățile noastre de comunicare eficientă în situații publice și private, abilitatea de a găsi și a selecta informația etc.

Apropo de contextualizarea socio-culturală a folosirii mediilor digitale, socializarea pe Internet este o activitate relativ nouă în viața noastră cotidiană și, datorită apariției smartphone-urilor, tot mai prezentă. Curiozitatea copiilor se manifestă inclusiv în această direcție. Îngrijorarea legată de durata de petrecere a timpului online în exces poate fi diminuată prin diversificarea activităților zilnice de socializare și distracție. Rămâne o provocare pentru părinți și profesori să capteze atenția copiilor implicați în socializarea online.

Mulțumesc organizatorilor și celor prezenți la întâlnire pentru prima dezbatere publică echilibrată pe tema utilizării Internetului de către copii și adolescenți.

Nicoleta Fotiade
Nicoleta Fotiade
Nicoleta Fotiade is President and Co-founder of Mediawise Society. She is a media literacy educator, researcher and advocate in the media and communication field for more than 15 years. She has a keen interest in empowering educators and students to have a deep critical understanding of how media work and their impact on everyday life. Nicoleta also teaches media education to final year BA students at the Faculty of Psychology and Education Sciences at the University of Bucharest. She is an active member and contributor to international and regional associations (co-founder of IAME – International Association for Media Education). She is the author and co-author of two media literacy textbooks, more than 20 media research studies and several other education materials for teachers and students. Nicoleta holds a Master's degree in Communication from the University of Westminster in London, UK and she earned her Bachelor's degree in Journalism at the Superior School of Journalism in Bucharest.

3 Comments

  1. Lucian says:

    Page not found la link-ul cu studiul.

  2. Mediawise Society says:

    ups, ne uităm imediat. mulțumim, Lucian.

  3. Mediawise Society says:

    ar trebui să funcționeze acum. organizatorii nu au oferit un link direct. ne-au îndrumat la http://www.sigur.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *