parallax background

Factual.ro crește, iar Mediawise Society se implică

februarie 19, 2016
factual

În campania electroală pentru alegerile locale, Factual va verifica discursul candidaților la Primăria și Consiliul General București, dar și declarațiile liderilor de opinie de la principalele televiziuni de știri și TVR.

Suntem alături de colegii de la Funky Citizens în proiectul „Protecția Consumatorului de Politică”. În curând, vom pune la dispoziție celor care vor să-și facă propriile verificări unelte deschise de fact-checking, produse cu metodele educației media.

Ajută-i pe colegii de la Funky Citizens să facă verificări cât mai relevante!

Ce face „Factual” la alegerile de anul acesta

  1. Verificăm declarațiile și platformele electorale ale candidaților la alegerile locale din București
  2. Monitorizăm talk-show-urile politice ca să verificăm și afirmațiile oamenilor care nu-s politicieni, dar ale căror păreri sunt relevante pentru că au expunere mare în media: e vorba de „pundits” (în română i-am tradus „opinatori”, e vorba de „formatorii de opinie” invitați în studiourile posturilor TV la emisiunile de la orele de vârf).
  3. Facem două maratoane de fact-checking – așa-zisele „checkathoane”.
  4. Producem trei materiale video care vor ilustra cum ia naștere un fact-check (#transparență)
  5. Pentru a înlesni procesul de fact-checking pentru oricine vrea să-și facă propriile verificări, vom oferi câteva unelte deschise de fact-checking, create cu metodele educației media de colegii de la Mediawise Society.
     

 

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe”