parallax background

Despre dezinformare, fără panică – Amprenta Digitală

ianuarie 12, 2024

Într-o lume în care discuțiile despre dezinformare sunt purtate mai degrabă în termeni alarmiști, Nicoleta Fotiade (specialist în educație media) și Anca Velicu (cercetătoare la Institutul de Sociologie) vă propun o abordare fără panică a acestui subiect extrem de important, într-un nou episod al podcastului „Amprenta digitală”.


De ce ajung oamenii să creadă știri și informații false? Ceea ce decidem să credem are de cele mai multe ori legătură cu dorințele, fanteziile și credințele noastre, iar folosirea media nu este deloc rațională. Discuția pe larg, în episodul „Despre dezinformare, fără panică.”

Ascultă pe Spotify și Youtube

Legat de rețelele de socializare online: cu siguranță le putem considera un amplificator al dezinformării, pentru că acestea sunt folosite de oameni, de utilizatori care au emoții și care atunci când văd niște informații care se potrivesc convingerilor lor sau îi indignează sau îi entuziasmează este mult mai simplu să dea mai departe această informație fără să-și pună problema dacă este corectă sau nu, adevărată sau falsă.

***

De ce cred oamenii în știri despre care știu că ar putea fi false? Aici aș vrea să insist pe ideea că folosirea media nu este, în niciun caz, una rațională. Ceea ce decidem să credem are foarte mult de a face cu fanteziile noastre, emoțiile noastre, dorințele noastre, la fel de mult cât are de a face cu gândirea noastră critică sau rațională.

***

Primul sfat ar fi: fără panică! Am văzut o știre care ne îngrijorează, ba chiar ne indignează, hai să vedem de unde vine informația asta, cine are interesul ca informația asta să fie dată mai departe, este adevărată, sunt mai multe surse care vorbesc despre această informație și așa mai departe. Apoi, important e să vedem cât de importantă este această informație pentru noi, pentru că noi înotăm într-o mare de informații, dar nu toate contează la fel de mult pentru noi.

***

Noi ca oameni tindem să fim conflictuali și dezinformarea se bazează foarte mult pe aspectul conflictual al naturii umane. Și atunci, în educația media, empatia și obiceiul de a-l asculta pe celălalt și de a reflecta este foarte important. Genul acesta de educație cam lipsește din școlile noastre.

Echipa de producție

Robert Ștefanof – producție podcast

Andreea Pietroșel – montaj

Adina Ionescu și Bogdan Gherasim – promovare

Bogdan Cazacioc – grafică

Nicoleta Fotiade – coordonator proiect

Un produs Mediawise Society

Mediawise Society - the official website of Mediawise Society in Romania and a platform for media literacy resources and services

Mediawise este o organizație non-guvernamentală, care produce resurse educaționale deschise, pentru oricine dorește să folosească educația media în procesul de predare. Pregătim profesori și bibliotecari pentru a preda educație media.  Mediawise este membră a International Association for Media Education.

 

 

Cu sprijinul