parallax background

Changing Democracies: Cum e viața fără democrație?

august 23, 2023

Democrația este în criză. Încrederea în instituțiile democratice e în scădere. În Europa (și nu numai), asistăm (încă) la ascensiunea populismului, a autoritarismului, a partidelor extremiste și a democrațiilor iliberale, la creșterea inegalităților între bogați și săraci, la polarizare mai puternică și chiar la un nou război.

Mediawise face parte din proiectul Changing Democracies Democrații în schimbare, prin care explorăm felul în care istoria trăită ne-ar putea ajuta să înțelegem criza actuală a democrației în Europa.

Ne propunem să contribuim la construirea unui spațiu al memoriei în care poveștile de viață și amintirea dictaturilor, a rezistenței, a tranzițiilor, a războiului și păcii pot fi împărtășite. Căutăm să înțelegem de ce este nevoie pentru ca democrația să-și îndeplinească promisiunile și cum putem imagina agenția și cetățenia activă în moduri diferite.

Adunate de parteneri locali din comunitățile lor din întreaga Europă, mărturiile vor fi integrate într-un site web interactiv, un documentar, un pachet de resurse educaționale și în acțiuni locale de promovare și dezbateri despre democrație.

Mărturiile vor face parte dintr-o colecție transnațională de povești care se vor întoarce în comunitate pentru a reflecta și a vorbi despre democrație. Acestea vor fi aduse oamenilor din întreaga Europă care nu au trecut printr-un sistem nedemocratic, cu scopul de a consolida dialogul în jurul democrației între generații și culturi. 

Proiectul se desfășoară din aprilie 2023 până în martie 2025 și este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Cetățeni, egalitate, drepturi și valori (CERV).

Proiect inițiat de:

Partenerii Changing Democracies: