parallax background

Ascultă Amprenta Digitală: podcastul tău de educație media

ianuarie 10, 2024

Fie că ne place sau nu, trăim o mare parte din viață conectați la lumea digitală. Socializăm, căutăm informații, ne distrăm, comunicăm și lăsăm zi de zi în urma noastră amprente digitale. 

Viețile noastre sunt influențate de ceea ce se întâmplă în lumea digitală și de felul în care folosim media. E un tip de interacțiune pentru care școala ne-a pregătit prea puțin sau deloc. 

Influenceri, manipulare, propagandă, clickbait, colectare de date personale, informația ca marfă, deepfake, dezinformare, identitate, ecrane, binge-watching, selfie, drepturi digitale, sunt concepte, teme și idei prea puțin predate în școli. 

La Amprenta digitală vorbesc despre toate aceste lucruri Nicoleta Fotiade, expert-formator în educație media, și Anca Velicu, cercetătoare în domeniul sociologiei media și trainer, într-un podcast de educație media care se adresează tinerilor, părinților și profesorilor.

 

„De ce acest podcast? Pentru că media fac parte din viața noastră, suntem înconjurați de media, dar nu avem un permis de conducere care să ne certifice că suntem competenți în a citi, auzi, înțelege, crea media.” – Anca Velicu

„Paradoxal, educația media este un subiect de nișă în societate, deși ar trebui să fie subiect obligatoriu la școală, având în vedere cât de prezente sunt media în viața copiilor noștri și a noastră. În 2014 am creat Mediawise Society tocmai pentru a face un ONG dedicat educației media. Abordarea noastră în programul de educație media este foarte inclusivă, avem în vedere toate aspectele sociale, politice, economice și culturale, pe care le presupune interacțiunea cu media, și de asemenea, implicațiile personale.” – Nicoleta Fotiade

Vom vorbi despre lucruri care au legătură cu toate tipurile de media și tehnologiile care ne înconjoară și pe care le folosim zilnic. Vom încerca să abordăm teme, precum parenting digital, date personale, dezinformarea, teoriile conspirației și efectele acestora în comunicarea mediată, inteligența artificială, subiecte care devin tot mai importante.

 

Echipa de producție

 

Robert Ștefanof – producție podcast

Andreea Pietroșel – montaj

Adina Ionescu și Bogdan Gherasim – promovare

Bogdan Cazacioc – grafică

Nicoleta Fotiade – coordonator proiect

Vă invităm să ne ascultați și să vă lăsați amprenta digitală pe canalele noastre:

Un produs Mediawise Society

Mediawise este o organizație non-guvernamentală, care produce resurse educaționale deschise, pentru oricine dorește să folosească educația media în procesul de predare. Pregătim profesori și bibliotecari pentru a preda educație media.  Mediawise este membră a International Association for Media Education.

 

Cu sprijinul,

Institutului Francez