ANALIZĂ de TEXT: Trafic cu Facebook și cocaină
Factual.ro crește, iar Mediawise Society se implică!
February 19, 2016
R. MOLDOVA: Biblioteci deschise pentru comunitate
March 5, 2016

ANALIZĂ de TEXT: Trafic cu Facebook și cocaină

Când îmi cad ochii pe un titlu ca acesta – STUDIU: Reţeaua Facebook şi cocaina generează un nivel similar de dependență* – aproape întotdeauna, un beculeț mic portocaliu spre roșu se aprinde: “atenție, titlu tendențios, verdict, jumătate de adevăr!”

Este genul de titlu senzaționalist, care aduce click-uri și mărește traficul pe site. Un articol care – fără să ofere date și informații complete – face apel la convingerile – adeseori îmbrățișate de alarmiști – că Internetul (în cazul nostru, Facebook) dă dependență.

De ce tocmai Facebook? De ce nu și alte rețele de socializare online? Și ce înțelege autorul prin dependență? Și mai ales cum au demonstrat cercetătorii că există efecte similare între folosirea excesivă a unei rețele sociale și consumul de substanțe chimice, precum cocaina.

Articolul citează un studiu, publicat în Psychological Reports, al unor cercetători de la Universitatea South Carolina din Statele Unite. Sau pe autorii unui articol publicat pe topsante.com, nu e clar. Oricum, nu primesc link direct către articolul-sursă. Mi se spune că studiul a fost făcut “de curând”, dar nu aflu în ce condiții și cine l-a comandat.

Aflu că “cercetătorii americani au dorit să verifice dacă utilizarea intensivă a telefoanelor inteligente şi a reţelei Facebook pot fi considerate o dependență”. Pentru asta au invitat 20 de studenți, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani “să participe la un test conceput pentru a măsura reacţiile voluntarilor în faţa unor simboluri şi unor semne asociate cu Facebook”.

Articolul continuă:

Graţie observării creierelor participanţilor cu ajutorul imagisticii cu rezonanţă magnetică, oamenii de ştiinţă au constatat că folosirea excesivă a reţelei de socializare Facebook şi consumul de cocaină pot avea efecte similare. În cazul internauţilor care folosesc cu regularitate Facebook, s-au activat exact acele zone cerebrale asociate cu impulsivitatea care se activează şi în cazul toxicomanilor.

Deja remarc prima nuanță din text: “pot avea efecte similare”.

Spre final, articolul din news.ro nuanțează și mai mult verdictul dat în titlu. Cel cu care a încercat să agațe cititorul. Mi se spune că

singura diferenţă dintre dependenţa de cocaină şi dependenţa de Facebook a fost următoarea: la studenţii care au participat la acest studiu, zonele din creier implicate cu inhibarea impulsivităţii au funcţionat în mod normal.

Cum “singura diferență”? De fapt, cel mai important aspect, care face diferența. Care arată că nu e vorba de “un nivel similar de dependență”, așa cum susține autorul articolului news.ro în titlu. Și care în ultimul paragraf mai lansează un verdict, fără informații de context și argumente:

În 2012, un alt studiu american a demonstrat deja că reţeaua de socializare Facebook generează un nivel de dependenţă mai puternic decât dependenţa de sex şi dependenţa de fumat.

Închei articolul și rămân cu tot soiul de întrebări fără răspuns. În ce condiții s-a desfășurat cercetarea? A fost vorba doar de o comparație de fișe RMN? Participanții la studiu au fost întrebați doar despre consumul de Facebook? Ce au fost întrebați? Ce înseamnă consum excesiv? șamd.

Ce faci atunci când un text ridică atît de multe întrebări? În primul rând, nu-l iei de bun. În al doilea rînd, dacă ai timp și disponibilitate, verifici informațiile.

Și poți afla că totuși nu e vorba de “activarea” zonelor cerebrale. Că nu e vorba de dependență în sens medical, ci de un comportament compulsiv de utilizare a Facebook. Că acești utilizatori cu un comportament compulsiv “pot avea mai multă activitate în zona creierului asociată cu impulsivitatea, dar acele zone ale creierului care inhibă acest tip de comportament [compulsiv] par să funcționeze foarte bine, spre deosebire de cele din creierul toxicomanilor”.

A new study found that the brains of people who report compulsive urges to use the social networking site show some brain patterns similar to those found in drug addicts. However, the parallel isn’t perfect: Compulsive Facebook users may have more activity in impulsive systems in the brain, but the brain regions that inhibit this behavior seem to work just fine, unlike in the brains of cocaine addicts.

O informație-cheie relevantă, minimalizată în textul articolului news.ro și care lămurește faptul că verdictul dat în titlul articolului news.ro este o minciună.

Știrea este de acum un an și a fost publicată într-un articol din Livescience (27 ianuarie 2015). Acolo găsești și autorii studiului de la California State University, cu nume, prenume și citare. De altfel, articolul din LiveScience aduce mult mai multe informații de context, care te ajută să-ți formezi părerea despre relevanța cercetării, a eșantionului și a metodologiei folosite. AICI sursa primară, unde poți citi studiul integral.

http://www.news.ro/cultura-media/studiu-reteaua-facebook-si-cocaina-genereaza-un-nivel-similar-de-dependenta-1922410322002016021715122462

Nicoleta Fotiade
Nicoleta Fotiade
Nicoleta Fotiade is President and Co-founder of Mediawise Society. She is a media literacy educator, researcher and advocate in the media and communication field for more than 15 years. She has a keen interest in empowering educators and students to have a deep critical understanding of how media work and their impact on everyday life. Nicoleta also teaches media education to final year BA students at the Faculty of Psychology and Education Sciences at the University of Bucharest. She is an active member and contributor to international and regional associations (co-founder of IAME – International Association for Media Education). She is the author and co-author of two media literacy textbooks, more than 20 media research studies and several other education materials for teachers and students. Nicoleta holds a Master's degree in Communication from the University of Westminster in London, UK and she earned her Bachelor's degree in Journalism at the Superior School of Journalism in Bucharest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *