parallax background

Susținem apelul pentru deblocarea și evaluarea activității CNA

ianuarie 25, 2017
CNA

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) lasă derapaje grave să se desfășoare în voie la televizor. Cerem alături de ActiveWatch verificarea activității CNA.

Citește textul integral al apelului:

În atenția membrilor Consiliului Național al Audiovizualului

În atenția Comisiei pentru cultură și media de la Senatul României

În atenția Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă de la Camera Deputaților

În atenția Administrației Prezidențiale

În atenția Guvernului României

În contextul derapajelor inacceptabile identificate la posturile Antena 3 și România TV din seara de 22 ianuarie 2017, ActiveWatch solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activității Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), cu scopul readucerii instituției în slujba interesului public.
  • Cerem comisiilor parlamentare pentru mass-media să evalueze de urgență situația dezastruoasă a CNA, într-o întâlnire cu participare publică;
  • Cerem membrilor CNA de bună-credință să expună public disfuncțiile și să demaște persoanele și mecanismele care au condus la sabotarea instituției;
  • Cerem CNA să judece cu prioritate absolută sesizările privind derapajele comise de televiziuni în relatarea manifestațiilor din 22 ianuarie 2017;
  • Cerem CNA să analizeze cu celeritate toate derapajele din campania electorală și din perioada imediat următoare.

ActiveWatch a avertizat în repetate rânduri că reducerea eficienței CNA în ultimii ani a favorizat proliferarea comportamentelor ilegale ale unor radiodifuzori, în particular ale celor menționați mai sus.

Dacă ar fi folosite, Legea audiovizualului și Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu toate imperfecțiunile lor, ar fi fost suficiente pentru a preveni derapajele grave ale operatorilor din audio-vizual.

Deriva CNA este accentuată de o serie de disfuncționalități, precum:

  • faptele sesizate sunt evaluate cu întârziere atât de mare încât se prescriu înainte de a ajunge să fie penalizate. Drept argument stau cele peste 1600 de sesizări prescrise în perioada 2014 – 2016 (sursa: Pagina de Media), dar și întârzierea unor rezoluții pentru abaterile sesizate pe durata campaniei electorale din noiembrie – decembrie 2016; 
  • radiodifuzorii primesc o singură penalizare pentru fapte cumulate pe perioada judecată de CNA, ceea ce încurajează recidiva;
  • instituția nu mai reacționează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial;
  • instituția nu funcționează lungi perioade de timp (numai anul trecut  au fost amânate 17 ședințe din aceste considerente).

Ultimii ani ne-au demonstrat  că influența politicului este tot mai accentuată în agenda unor televiziuni private, care abuzează de dreptul la liberă exprimare în detrimentul dreptului la informare corectă. Acest abuz a fost posibil și pentru că CNA a fost pasiv și nu și-a folosit toate instrumentele legale pentru a impune niște standarde minime de igienă în spațiul public de dezbatere și de informare.

În acest context, este absolut necesară  o dezbatere aplicată, pentru a aduce Consiliul Național al Audiovizualului în situația de a-și exercita de facto mandatul de garant al interesului public.

Organizațiile semnatare susțin libertatea de exprimare și consideră că un spațiu mediatic bogat, vibrant și divers este vital pentru evoluțiile democratice din România. Dezvoltarea unui astfel de spațiu are, însă, nevoie de un organism de reglementare activ și performant, care să joace onest rolul de arbitru, în interesul public.

ActiveWatch

Acest apel este susținut de:

sursa foto: www.cna.ro

Susținem apelul pentru deblocarea și evaluarea activității CNA
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citește mai mult