parallax background

Primele cursuri Mediawise4All: educație media prin comunitate

mai 19, 2023

Cursuri Mediawise4All

Pe 18 și 19 mai au avut loc primele cursuri Mediawise4All, dedicate profesioniștilor care au deja abilități de formare sau cunoștințe în domeniul comunicării și al educației media. Cursurile fac parte din prima ediție a programului pentru formarea de formatori (Training of Trainers) Mediawise4All: educație media prin comunitate, care vor investi mai departe în educația media a copiilor și tinerilor din România.

Cursul i-a avut ca formatori pe Nicoleta Fotiade, Bogdan Manolea și Claudia Șerbănuță și s-a concentrat pe concentrat pe deprinderea abilităților de analiză și evaluare critică a mesajelor media și practicilor online și de creație digitală de mesaje media. Participanții s-au familiarizat și cu resursele și metodele de formare ale Mediawise Society și au discutat despre modalități de transfer al acestora în situații de învățare cu copii și tineri. 

Claudia Șerbănuță a avut o sesiune despre Wikipedia ca spațiu de exersare și învățare a metodelor de analiză critică și creație digitală, iar Bogdan Manolea a vorbit despre drepturi civile digitale și resurse practice pentru îmbunătățirea securității online. În următoarea etapă urmează cursuri online și sesiuni de mentorat, prin care participanții la formare se vor pregăti să țină ateliere cu copii și tineri.

De ce formare în educație media?

Educația media îți provoacă și exersează spiritul critic, pe care îl antrenezi punându-ți întrebări: despre acțiunile tale, despre relația ta cu conținuturile media (de la mesaje, postări și jocuri până la articole de presă sau seriale online).

Aceste competențe sunt importante pentru un viitor cetățean într-o țară în care cultura participativă este pe un trend descrescător (Democracy Index 2022), iar noile tehnologii amplifică dezinformarea. Un cetățean care își exersează de la cele mai mici vârste capacitatea de a-și pune întrebări, de a-și argumenta alegerile și deciziile, de a fi empatic, de a se informa va contribui semnificativ la creșterea culturii participative din România.

Cine sprijină proiectul:

Proiectul Mediawise4All: educație media pentru copii și tineri prin comunitate este derulat de Mediawise Society și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

logo efectiv civic