parallax background

Pierduți pe harta jurnalismului – sau cum să verifici o știre dubioasă

iulie 2, 2016
Harta

Libertatea are o știre alarmantă în care ne anunță că ISIS a făcut publică harta unitaților sub acoperire din Europa și se întreabă sub ce grad de risc e România:

ISIS a făcut publică harta „unităților sub acoperire”. Sub ce grad de risc se află România

Suntem anunțați că „harta a fost făcută publică imediat după atacul din Turcia”. Nu ni se spune unde, nu ni se dă nicio sursă.

Așa că am pornit o căutare online. Am verificat dacă informația e corectă și de unde a apărut această hartă.

Am găsit mai întâi sursa de inspirație pentru Libertatea: Mirror.co.uk, ISIS reveals map of ‘covert units’ across the globe just hours after Istanbul terror attack.

Din păcate, nici publicația britanică nu lămurește proveniența hărții. Nu am găsit vreo legătură între hartă și ISIS. Deși legenda de sub imagine precizează The terrifying map of ISIS covert units (îngrozitoarea hartă a unităților sub acoperire ISIS). Nimic despre unde ar fi publicat ISIS harta, nicio citare a vreunei surse.

Am căutat mai departe online și am găsit o știre din mai – într-o altă publicație britanică – despre riscul de atentate teroriste în diverse destinații turistice. Express.co.uk, How safe is your holiday? MAPPED: Tourist hotspots with TERROR threat levels now at HIGH

Știrea e ilustrată cu o hartă care reproduce nivelul de alertă teroristă după informațiile furnizate de Ministerul de Externe britanic. Harta seamănă izbitor cu cea din Libertatea și din Mirror.co.uk. Doar legenda a fost modificată parțial.

Înapoi la autorul articolului din Mirror: Russell Myers, senior reporter specializat în crime, terrorism and foreign affairs, cum se prezintă pe site-ul ziarului. Pe contul lui de Twitter, un utilizator îl întreabă dacă nu cumva a folosit în știre harta nivelului de alertă teroristă furnizată de Ministerul de Externe britanic. Iar Russell răspunde și dezvăluie sursa articolului: un infografic apărut pe agenția de știri folosită de ISIS, Amaq News Agency.

În schema atribuită ISIS sunt prezentate zonele din lume unde teroriștii susțin că dețin controlul total, cele unde pretind că au un control mediu și zonele unde ar avea unități sub acoperire, printre care Franța si Turcia.

Nicio legătură însă între infograficul ISIS și harta cu care e ilustrată știrea. Și nicio legătură cu România, așa cum insinuează articolul din Libertatea.

Precizare: am scris aceste rânduri în speranța că tot mai mulți oameni vor începe să verifice articolele dubioase. E singura modalitate prin care puteți face diferența între ziariștii care sunt corecți, bine intenționați, bine pregătiți și cei care… derapează.

Articol redactat de Robert Găinescu