parallax background

MediaWise va vorbi despre „cărţile care deschid lumea” la Cafeneaua de ştiinţă (Radio România Cultural)

aprilie 3, 2015

Nicoleta Fotiade, co-fondatoare şi preşedinta Mediawise Society, va participa la Cafeneaua de știință în 6 aprilie, orele 19 – 21, la Librăria Humanitas Cișmigiu. Emisiunea se va transmite la Radio România Cultural (101,3 FM) şi online pe www.radioromaniacultural.ro. Ceilalți invitați sunt: Andra Bucur – juristă şi cercetătoare în ştiinţe juridice, Anca Velicu – cercetătoare la Institutul de sociologie al Academiei Române, Nicolaie Constantinescu – arhitect informaţional pentru comunitatea specialiştilor din ştiinţele informării Kosson.ro, Bogdan Manolea – Director executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet (ApTI).

„Nimic din ceea ce poate face un calculator nu se compară cu o carte. Nu poţi pune cu adevărat o carte pe Internet. (…) Calculatorul îţi poate oferi cel mult un manuscris. Oamenii nu vor să citească manuscrise. Ei vor cărţi. Cărţile au un miros aparte. Arată bine. Le poţi strânge în braţe. Le poţi lua în buzunar” – Ray Bradbury.

Pornind de la aceste idei, Radio România Cultural vă invită la cea de-a treia ediţie din 2015 aCafenelei de ştiinţă cu tema Cărţile care deschid lumea.

Cât de departe suntem de ceea ce spunea, cu nici 10 ani in urmă, Ray Bradbury, unul dintre cei mai cunoscuţi şi prolifici scriitori de literatură Science Fiction, cel care, în scrierile sale, a anticipat, printre altele, apariţia televizoarelor cu ecrane plate dar şi a realităţii virtuale? Am putea spune, metaforic vorbind, la un click distanţă! şi n-am greşi – dar ”click-ul distanţă” înseamnă, de fapt, o revoluţie!

Pentru că astăzi vorbim nu numai despre cărţi digitale ci, de fapt, despre ”tipărituri” digitale, acceptând, de dragul metaforei, contradicţia termenilor; vorbim despre clase şi „şcoli virtuale”, despre biblioteci ”clasice” şi ”biblioteci virtuale”. Vorbim, de fapt, despre (re)surse deschise – deschise cât Internetul de deschise, adică globale, mondiale.

Suntem, însă, pregătiţi, pentru această revoluţie digitală? Care sunt provocările dar şi limitele impuse de revoluţia digitală, tehnice, legale, educaţionale? Şi unde este România în curentul ţărilor care acceptă şi folosesc resursele deschise?

Vom încerca să aflăm în ediţia din 6 aprilie a Cafenelei de Ştiinţă.

MediaWise va vorbi despre „cărţile care deschid lumea” la Cafeneaua de ştiinţă (Radio România Cultural)
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citește mai mult