parallax background

Macarena – produs al pop culture – material didactic? – Amprenta Digitală

martie 8, 2024

În săptămâna în care femeile primesc brusc mai multă atenție ca în orice altă perioadă a anului, vă propunem – în loc de mărțișoare și ghiocei – o discuție despre egalitate de gen și educație media. Pornim de la videoclipul Erikăi Isac, Macarena, și ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă piesa ar fi fost cântată de un bărbat pe nume Eric. Ar mai fi stârnit la fel de multe controverse?

Ascultă pe Spotify și YouTube

Poziționările explicite din spațiul public au fost mai ales pe două direcții; piesa a fost îmbrățișată pentru mesajul militant al său, pentru ideea că dezvăluie toată această agresivitate și violență din societate, căreia femeia îi este subiect, dezvăluie stereotipurile de gen, valorile societății patriarhale. Pe de altă parte, publicul mai conservator s-a legat de limbajul licențios, spunând că nu este ok să ai un limbaj atât de dur și vulgar

***

Indiferent de ce atitudine avem noi față de cultura pop, indiferent dacă suntem suspicioși sau entuziaști despre asta, cultura pop face parte din viața elevilor. Și dacă vrem să construim punti între ceea ce se întâmplă în școală și ceea ce se întâmplă în viață, trebuie să găsim un loc în programă, pentru a vorbi despre cultura pop. 

***

Educația media vine în completarea acestei discuții și spune că noi lucrăm cu materiale familiare copiilor și tinerilor, pentru că, iau contact cu ele zi de zi, multe ore pe zi, și este important ca acești copii și acești tineri, să înțeleagă cum sunt produse lucrurile acestea, ce ideologii sunt în spatele lor sau sunt transmise prin intermediul lor, ce idei problematice promovează, cum le interiorizăm și cum acționăm în funcție de ceea ce vedem.

***

Macarena – material didactic –  în ce măsură îl poți folosi la școală sau nu? Cât de indecent este să folosești materialul la școală? Într-un astfel de exercițiu, elevii își pot da cu părerea despre valorile invocate, despre calitatea videoclipului, despre sensul plăcerii estetice, pot reflecta la propriile lor răspunsuri emoționale, ceea ce este foarte important. Pot să nu fie de acord, unii cu alții, sau profesorul și elevii nu pot fi de acord, practic, învață să analizeze de asemenea nevoile și interesele utilizatorului și ale publicului.

Profesorul are nevoie să se pregătească îndelung atunci când alege să aducă la clasă un subiect controversat, pus în formă într-un limbaj licențios cu atât mai mult, și are de gestionat emoții, are de gestionat prejudecăți, nu e ușor să aduci la clasă astfel de subiecte, dar pot avea rezultate foarte bune pentru elevi. 

Resurse utile

Ce este cultura populară?

eMerge: Gen în cultura pop

Andi Zeisler, Feminism and Pop Culture” (2008)

John Storey, “Cultural theory and popular culture” (2009)

Macarena – pădurea din spatele copacilor – Ileana Moroianu

Echipa de producție

Robert Ștefanof – producție podcast

Andreea Pietroșel – montaj

Adina Ionescu și Bogdan Gherasim – comunicare

Bogdan Cazacioc – grafică

Nicoleta Fotiade – coordonator proiect

Un produs Mediawise Society

Mediawise Society - the official website of Mediawise Society in Romania and a platform for media literacy resources and services 

Mediawise este o organizație non-guvernamentală, care produce resurse educaționale deschise, pentru oricine dorește să folosească educația media în procesul de predare. Pregătim profesori și bibliotecari pentru a preda educație media.  Mediawise este membră a International Association for Media Education.

 

Cu sprijinul 


 

Macarena – produs al pop culture – material didactic? – Amprenta Digitală
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citește mai mult