parallax background

Influencerii în cultura media – Amprenta Digitală

aprilie 18, 2024

De ce sunt atrași tinerii de influenceri? Cum au ajuns aceștia să joace un rol atât de important în cultura online? Cum pot folosi părinții analiza și gândirea critică atunci când vorbesc cu copii lor despre influenceri?

Acestea sunt câteva din temele unui nou episod din Amprenta Digitală, cu Nicoleta Fotiade (specialist în comunicare și educație media) și Anca Velicu (cercetătoare la Institutul de Sociologie și trainer).

Ascultă pe Spotify și YouTube

Ce este un influencer? De ce este considerată problematică această cultură a influencerilor în relație cu tinerii, altfel spus, care sunt principalele îngrijorări care apar în spațiul public în legătură cu apetitul tinerilor pentru această cultură? Care este rolul educației media în legătură cu acest fenomen social?

***

…este un creator de conținut media, care are o anumită celebritate, o audiență, și care poate să influențeze această audiență prin opiniile pe care le propune acolo. Dacă ar fi să îi compar cu ceva ce există deja în cultura mass-media, nu sunt celebritățile, sunt liderii de opinie. 

***

Înțelegem că like-ul și share-ul meu sunt, de fapt, niște monede de schimb în acest ecosistem al social media și că influencerii vor like-ul și share-ul meu, pentru ei este foarte important.

***

Această dorință a copiilor de a deveni influenceri poate fi întoarsă într-un mod benefic. Până la urmă, ideea de a deveni convingător, de a avea un mod în care reușești să îți susții ideile, să ai o opinii, să îi influențezi pe ceilalți, nu este un rău în sine. Problema este universul valoric atașat. Și mai este o problemă, despre care se vorbește foarte mult în literatură, despre exploatarea copilului influencer.

Resurse utile

Echipa de producție

Robert Ștefanof – producție podcast

Andreea Pietroșel – montaj

Bogdan Gherasim și Adina Ionescu – comunicare

Bogdan Cazacioc – grafică

Nicoleta Fotiade – coordonator proiect

 

Un produs Mediawise Society

Mediawise Society - the official website of Mediawise Society in Romania  and a platform for media literacy resources and services 

Mediawise este o organizație non-guvernamentală, care produce resurse educaționale deschise, pentru oricine dorește să folosească educația media în procesul de predare. Pregătim profesori și bibliotecari pentru a preda educație media.  Mediawise este membră a International Association for Media Education.

 

Cu sprijinul