parallax background

Guvernul obligă ONG-urile să comunice CNP-ul beneficiarilor

iunie 21, 2018

Educația media nu se face cu prezentarea CNP-ului! Profesori, bibliotecari, copii și tineri participă frecvent la cursurile și atelierele de educație media organizate de Mediawise Society, centrul de resurse și formare în educație și cultură media.

Noul proiect de lege aprobat de Guvernul României în 31 mai 2018 obligă organizațiile neguvernamentale să comunice datele personale ale beneficiarilor lor, sub sancțiunea extremă a dizolvării în caz de neconformare. Documentul vizează să transpună cu exces de zel Directiva (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

„Fără nici un temei, societatea civilă este plasată în aceeași categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc și cu instituțiile bancare. Fără publicarea niciunei analize de risc, așa cum recomandă standardele internaționale în materie, ONG-urilor li se impun așadar niște obligații de raportare la care cu greu vor face față până și profitabilele bănci și păcănele”, se precizează în scrisoarea semnată de peste 70 de asociații și fundații din România, cărora ne alăturăm, care solicită blocarea în Parlament a acestui proiect de lege, în forma sa actuală.

Citiți scrisoarea deschisă AICI.