parallax background

Educație media prin film documentar la bibliotecă, proiect educațional în parteneriat cu One World România

aprilie 5, 2022

Asociația One World Romania și Mediawise Society lansează luna aceasta un nou proiect educațional: „Educație media prin film documentar la bibliotecă

Creștem competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic.

Bibliotecile sunt noduri accesibile ale cunoașterii, de aceea trei centre bibliotecare din județe și regiuni diferite – Dâmbovița, Gorj și Tulcea – fac parte din acest proiect punând bazele unui efort de lungă durată, cu multiple beneficii educaționale.

Proiectul se va derula în două etape: inițial, bibliotecarii din cele trei județe, interesați de a propune filmul documentar la bibliotecă, vor lua parte la cursuri de educație media pe parcursul următoarelor trei luni. Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica aceste cunoștințe și abilități noi de analiză critică pentru a crea și a pune în practică un format de proiecții de film, evenimente și ateliere pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua a proiectului.

Pentru a dezvolta conținutul acestor cursuri cu metode de învățare activă, resursele Asociației OWR în ceea ce privește filmul documentar cu accent pe drepturile omului intră în dialog cu expertiza în media literacy a asociației Mediawise Society, într-un demers interdisciplinar.

Primul curs va avea loc pe 13 și 14 aprilie la Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița (Str. Stelea nr. 2, Târgoviște). Înscrierile au avut parte de un răspuns entuziast, de la bibliotecari din 30 de localități din județ: 

Atelierul este susținut de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society. Alte cursuri se vor ține pe 25 și 26 mai la Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea și între 8 și 9 iunie la Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj, în Târgu Jiu. 

Participanții vor învăța despre producția filmului documentar și își vor dezvolta competențe de analiză critică a imaginii în contextul receptării mesajelor media, printre temele abordate fiind: filmul documentar cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate; analiza filmului documentar din perspectiva publicului; limbaj vizual și reprezentarea prin imagine (denotativ – conotativ, manipularea imaginilor etc.); înțelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică (Sahia Vintage) și contemporană.

Astfel, aducem filmul documentar în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanților la noi chei de lectură în relație cu imaginea, dar și în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.

Formatori:

Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecționer sau moderator de discuții cu mai multe festivaluri de film din România.

Nicoleta Fotiade este expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Crede că educația media ar trebui să fie parte integrantă în formarea noastră pe tot parcursul vieții. Este președinta asociației Mediawise Society, co-fondatoare a International Association for Media Education (IAME) și lector asociat la Universitatea din București.

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București festivalul internațional One World Romania, singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului din țară, ajuns în 2022 la cea de-a 15-a ediție. 

Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale. Totodată, asociația mediază relația dintre cineaști și societatea civilă în vederea dezvoltării de noi proiecte.

Astfel, asociația derulează și o serie de programe pe tot parcursul anului: proiectul de recuperare a patrimoniului de film documentar românesc Sahia Vintage; programul de distribuție alternativă KineDok; ateliere și proiecții de film documentar pentru studenți și elevi (OWR la Școală); One World Romania on Tour; atelierul și premiul de dezvoltare Civil Society Pitch; Cineclubul – proiectul care readuce în atenția publicului capodopere ale genului documentar.

Asociația Mediawise Society dezvoltă resurse educaționale deschise, cursuri și ateliere pentru profesori, învățători, bibliotecari și profesioniști în domeniul educației. Asociația contribuie la adaptarea curriculum-ului școlar pentru a deveni mai relevant pentru cultura și viața socială a elevilor și organizează ateliere de creație și educație media și digitală pentru copii și tineri. Mediawise Society crește capacitatea instituțiilor și organizațiilor de a dezvolta programe de educație media prin consiliere și formare și face cercetare media și advocacy pentru promovarea educației media în toate contextele formale și informale de învățare.

ORGANIZATORI

Asociația One World Romania

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE

Administrația Fondului Cultural Național

PARTENERI

Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița, Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea, Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj, Mediawise Society, KineDok România

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.