parallax background

Al doilea atelier de Educație media prin film documentar la bibliotecă începe în Tulcea

mai 14, 2022

Pe 25 și 26 mai, bibliotecarii din județul Tulcea vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society. Am deschis seria de cursuri la Târgoviște unde au participat peste 30 de bibliotecari din județul Dâmbovița.

Educație media prin film documentar la bibliotecă” face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic. Bibliotecile sunt noduri accesibile ale cunoașterii, de aceea am angrenat în acest proiect trei centre bibliotecare din județe și regiuni diferite – Dâmbovița, Tulcea și Gorj – punând bazele unui efort de lungă durată, cu multiple beneficii educaționale.

Proiectul se derulează în două etape: în perioada aprilie – iunie au loc cursurile de educație media prin film documentar în cele trei județe. Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica aceste cunoștințe pentru a crea și a pune în practică împreună un format de proiecții de film, evenimente și ateliere pentru publicul bibliotecilor lor în etapa a doua a proiectului (iunie – octombrie).

Atelierul are loc la Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea (Str. Isaccei nr. 20) și este susținut de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society. Până acum s-au înscris bibliotecari din 20 de localități din județ.

Participanții vor învăța despre producția filmului documentar și își vor dezvolta competențe de analiză critică a imaginii în contextul receptării mesajelor media, printre temele abordate fiind: filmul documentar cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate; analiza filmului documentar din perspectiva publicului; limbaj vizual și reprezentarea prin imagine (denotativ – conotativ, manipularea imaginilor etc.); înțelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică (Sahia Vintage) și contemporană.

Astfel, aducem filmul documentar în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanților la noi chei de lectură în relație cu imaginea, dar și în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.

Formatori:

Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecționer sau moderator de discuții cu mai multe festivaluri de film din România.

Nicoleta Fotiade este expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Crede că educația media ar trebui să fie parte integrantă în formarea noastră pe tot parcursul vieții. Este președinta asociației Mediawise Society, co-fondatoare a International Association for Media Education (IAME) și lector asociat la Universitatea din București.

ORGANIZATOR

Asociația One World Romania

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE

Administrația Fondului Cultural Național

PARTENERI

Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița, Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea, Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj, Mediawise Society, KineDok România

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.