parallax background

Raport: Competențe mediatice, condiții pentru pluralism media în România

iulie 8, 2016
mediatice

În 2015, nivelul scăzut de competențe mediatice a afectat semnificativ pluralismul media în România. Aceasta este una dintre concluziile raportului Media Pluralism Monitor 2015 publicat în aprilie anul acesta.

Nivelul scăzut de competență mediatică este unul din principalele riscuri pentru pluralism media – alături de concentrarea și controlul politic ale proprietății media, lipsa susținerii profesionale a jurnaliștilor și a mecanismelor care să asigure independența editorială.

Studiul analizează patru mari domenii de risc pentru pluralismul și libertatea media: protecție de bază, pluralitatea pieței, independența politică și incluziune socială.

Incluziunea socială depinde de competențele media și digitale și de accesul diverselor grupuri vulnerabile și segmente de populație la media. Calitatea politicilor de competențe media și digitale a fost și ea luată în considerare. Dintre toți indicatorii urmăriți pentru incluziunea socială, nivelul redus de utilizare a internetului și al competențelor digitale, în asociere cu nivelul de dezvoltare al țării, e cotat cu cel mai mare risc – 83%.

  • Accesul diferitelor grupuri sociale și culturale, și a comunităților locale la media – 56% risc
  • Disponibilitatea platformelor media pentru comunitatea media – 51% risc
  • Accesul persoanelor cu dizabilități la media – 50% risc
  • Centralizarea sistemului media – 65% risc
  • Acoperirea generală a serviciilor publice de mass media – 25% risc
  • Competențele mediatice – 83% risc

Începând cu 2004, România a inclus competențele TIC în curriculum-ul național prin orele de ”Tehnologia Informației și Comunicării”. Instituțiile statului se concentrează în continuare pe competențele TIC și e-learning, dar neglijează dezvoltarea politicilor pentru competențe media și digitale. Citește și Competențe digitale – mai mult decât TIC.

Acțiunile de educație media sunt susținute de ONG-uri și de centre de formare, uneori în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării.

Raportul Media Pluralism Monitor 2015, publicat în aprilie anul acesta, analizează situația pluralismului media din 19 state membre UE. România e inclusă pentru prima oară în analiză. Median Research Centre a realizat studiul, iar rezultatele semnalează neajunsuri în toate domeniile analizate. Studiul identifică patru mari domenii de risc pentru pluralitatea și libertatea media, analizate în funcție de 19 indicatori: protecție de bază, pluralitatea pieței, independența politică și incluziune socială.

Studiul EMEDUS despre România a publicat recent rezultate similare în privința educației media în România.