parallax background

Mediawise4All: Formatorii ajung la comunitate

octombrie 31, 2023

Anul acesta, Mediawise Society a lansat prima ediție a programului Mediawise4All prin care am pus bazele unei rețele de formatori care să aducă educația media mai aproape de copiii și tinerii din România.

Primele cursuri s-au desfășurat față în față și online începând pe 18-19 mai 2023, iar în perioada iunie – septembrie 2023 participanții la formare au organizat ateliere cu 25-30 de copii și tineri pentru a aplica ce au învățat.

Mai jos vă prezentăm formatoarele Mediawise4All și câteva momente de la ateliere.

Andreea Pietroșel

Andreea Pietrosel atelier elevi

Andreea oferă un exemplu excelent despre cum putem integra educația media în disciplinele școlare: ”Pentru că doamna profesoară tocmai începuse modulul despre Primul Război Mondial, le-am vorbit copiilor despre propagandă. Și am învățat împreună tot felul de lucruri. Cum ar fi că dincolo de postere, în Marele Război propaganda se făcea prin muzică și shaming.”

Aona Antara Calistru

E important ca lecțiile de educație media să fie relevante pentru experiențele de zi cu zi ale elevilor, așa că Aona a ales să țină o serie de ateliere despre un subiect familiar copiilor și tinerilor: influencerii.
Ce fac influencerii și de ce îi urmărim, până la urmă? Și ce înseamnă să ne raportăm critic la conținutul online creat de influenceri? Acestea au fost câteva dintre întrebările cheie ale lecțiilor.

Anca Velicu

Anca Velicu atelier elevi

Anca a prezentat o scurtă istorie a internetului și a felului în care a a evoluat relația noastră, a utilizatorilor, cu conținutul. Am ajuns de  la consumatori la creatori și e important să reflectăm asupra acestor schimbări.  Apoi a abordat subiecte precum cetățenia digitală și amprenta digitală. 

Elena Enache

Elena a ales să abordeze tema publicității alimentare și a vorbit cu elevii despre cum se realizează o reclama și ce scop are, ce tehnici folosesc pentru a ne convinge și cum ne pot afecta comportamentul și alegerile noastre.

Liliana Bărbuță

Ai auzit de termenul ”amprentă digitală”? Elevii care au participat la atelierele organizate de Liliana Bărbuță au avut deja ocazia să se familiarizeze cu acest concept. Au discutat despre ce înseamnă date personale în online, cât timp rămân înregistrate și de ce e important să fie conștienți de aceste lucruri. Liliana i-a încurajat să reflecteze împreună asupra mai multor aspecte legate de cum folosesc media în viața de zi cu zi și cât timp petrec online.

Loredana Stanciu

Cum e să stai o zi întreagă fără internet, fără telefon, televizor sau laptop? Cât de diferit ar arăta ziua ta? Astfel de întrebări le-a pus Loredana elevilor, pentru a porni o reflecție și discuție despre rolul media în viața noastră. A lucrat cu elevi de 9-12 ani, dar asemenea discuții sunt utile pentru noi toți!

Mona Mitarca

Mona a abordat teme complexe de educație media la atelierele ei cu elevii. A trecut prin etapele istorice ale internetului și felul în care raportarea noastră la informație și conținut online se schimbă în fiecare dintre aceste etape. A discutat cu elevii despre diferitele genuri publicistice și despre logica economică și de consum din spatele fiecărui gen. Iar toate aceste teme au fost însoțite de reflecție, de întrebări care să ajute elevii să fie mai conștienți de relația lor cu media.

Proiectul Mediawise4All: educație media pentru copii și tineri prin comunitate este derulat de Mediawise Society și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Mediawise4All: Formatorii ajung la comunitate
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citește mai mult