parallax background

Lansăm Mediawise4All: programul pentru formarea de formatori

mai 16, 2023

 

Începe prima ediție a programului de formare de formatori în domeniul educației media: Mediawise4All

Logo Mediawise4All educație media prin comunitate formare de formatori Asociația Mediawise Society lansează programul Mediawise4All: educație media prin comunitate dedicat profesioniștilor care au deja abilități de formare sau cunoștințe în domeniul comunicării și al educației media pentru a investi mai departe în educația media a copiilor și tinerilor din România.

Programul de formare se va desfășura față în față și online începând cu 18-19 mai 2023 și se va concentra pe deprinderea abilităților de analiză și evaluare critică a mesajelor media și practicilor online și de creație digitală de mesaje media, familiarizarea cu resursele și metodele de formare ale Mediawise Society, dar și pe modalități de transfer al acestora în situații de învățare cu copii și tineri. 

Cursul față în față va fi completat cu trei sesiuni online și alte câteva întâlniri de mentorat pe parcursul atelierelor ținute de cursanți cu copiii și tinerii în comunitățile lor. 

De ce e necesară formarea în educație media?

Competențele media, digitale și cetățenești promovate la curs se înscriu în Cadrul competențelor cheie de învățare pe parcursul vieții, așa cum au fost ele definite de Comisia Europeană. Aceste competențe sunt importante pentru un viitor cetățean într-o țară în care cultura participativă este pe un trend descrescător (Democracy Index 2022), iar noile tehnologii amplifică dezinformarea.

Un cetățean care își exersează de la cele mai mici vârste capacitatea de a-și pune întrebări, de a-și argumenta alegerile și deciziile, de a fi empatic, de a se informa va contribui semnificativ la creșterea culturii participative din România.

Proiectul ‘Mediawise4All: educație media pentru copii și tineri prin comunitate’ este derulat de asociația Mediawise Society și este finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Cine sunt formatorii?

Formatorii care țin cursurile și sesiunile de mentorat au experiențe variate: de la drepturi digitale, viață privată online până la creșterea comunităților prin dobândirea de abilități digitale, servicii moderne de bibliotecă și acces liber și facil la informare.

 • Nicoleta Fotiade – președinta Mediawise Society și co-fondatoare International Association of Media Education.
  Este expertă – formatoare în domeniul educaţiei media și digitale, (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Nicoleta lucrează cu profesori, bibliotecari și formatori, dar și cu tineri în proiecte și ateliere de educaţie media de aproape 20 ani. Crede că educația media ar trebui să fie parte integrantă în formarea noastră pe tot parcursul vieții. 
 • Bogdan Manolea – Director Executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet – ApTI.
  Consultant juridic interesat de domenii ca dreptul tehnologiei informatiilor, proprietate intelectuala/industriala insa si de orice domeniu implicand dreptul, Internetul si atitudinea civica. Proprietar al paginii web Legile Internetului – legi-internet.ro, care prezinta din 2001 principalele evolutii din dreptul tehnologiei informatiei. Autor a suficiente prezentari si articole pe teme legate de Drept si Tehnologia Informatiei facute la evenimente nationale si internationale.
 • Claudia Șerbănuță – co-fondatoare și Președintă a Asociației Comunitățile Viitorului.
  A fost manager interimar al Bibliotecii Naționale a României, manager pe dezvoltare comunitară la Fundația Progress și în 2021 a fost aleasă de Library Journal în lista Movers & Shakers din domeniul bibliotecilor. Din 2018 organizează instruiri și facilitează discuții despre dezvoltarea comunităților prin dobândirea de noi abilități digitale, servicii moderne de bibliotecă și acces liber și facil la informare.  Wste membră în Biroul Executiv al Asociației Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și face parte din echipa EduCaB precum și din grupul de utilizatori Wikimedia din Romania si Moldova. 
Despre ONG

De 10 ani, Mediawise Society contribuie la crearea unui ecosistem care să ducă la dezvoltarea competențelor media și digitale ale copiilor și tinerilor din România prin dezvoltarea de resurse educaționale deschise și cursuri de formare pentru bibliotecari și profesori, într-o abordare transdisciplinară.

Cu ajutorul partenerilor săi internaționali (Internațional Association for Media Education, Media Education Lab etc.), Mediawise Society a adunat o experiență vastă de formare în domeniul educației media, pe care o folosește mai departe în sprijinul comunității de practică, să contribuie la democratizarea înțelegerii funcționării media (Mediawise4All).

Dezvoltăm un model de colaborare grassroots (de jos în sus) în comunități locale în care educația media pentru copii și tineri are loc nu numai la școală, dar și în alte situații de învățate nonformale și informale. 

Despre programul Efectiv Civic

Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent. 

Inițiativa are ca focus: 

 • creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural
 • dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanțate în vederea creșterii sustenabilității acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte

Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.

Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. 

Despre RAF – Romanian American Foundation

Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.

logo efectiv civic