Asociația Mediawise Society lansează programul Mediawise4All: educație media prin comunitate dedicat profesioniștilor care au deja abilități de formare sau cunoștințe în domeniul comunicării și al educației media pentru a investi mai departe în educația media a copiilor și tinerilor din România.
Programul de formare se va desfășura față în față și online începând cu 18-19 mai 2023 și se va concentra pe deprinderea abilităților de analiză și evaluare critică a mesajelor media și practicilor online și de creație digitală de mesaje media, familiarizarea cu resursele și metodele de formare ale Mediawise Society, dar și pe modalități de transfer al acestora în situații de învățare cu copii și tineri.
Cursul față în față va fi completat cu trei sesiuni online și alte câteva întâlniri de mentorat pe parcursul atelierelor ținute de cursanți cu copiii și tinerii în comunitățile lor.
Competențele media, digitale și cetățenești promovate la curs se înscriu în Cadrul competențelor cheie de învățare pe parcursul vieții, așa cum au fost ele definite de Comisia Europeană. Aceste competențe sunt importante pentru un viitor cetățean într-o țară în care cultura participativă este pe un trend descrescător (Democracy Index 2022), iar noile tehnologii amplifică dezinformarea.
Un cetățean care își exersează de la cele mai mici vârste capacitatea de a-și pune întrebări, de a-și argumenta alegerile și deciziile, de a fi empatic, de a se informa va contribui semnificativ la creșterea culturii participative din România.
Proiectul ‘Mediawise4All: educație media pentru copii și tineri prin comunitate’ este derulat de asociația Mediawise Society și este finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Formatorii care țin cursurile și sesiunile de mentorat au experiențe variate: de la drepturi digitale, viață privată online până la creșterea comunităților prin dobândirea de abilități digitale, servicii moderne de bibliotecă și acces liber și facil la informare.
De 10 ani, Mediawise Society contribuie la crearea unui ecosistem care să ducă la dezvoltarea competențelor media și digitale ale copiilor și tinerilor din România prin dezvoltarea de resurse educaționale deschise și cursuri de formare pentru bibliotecari și profesori, într-o abordare transdisciplinară.
Cu ajutorul partenerilor săi internaționali (Internațional Association for Media Education, Media Education Lab etc.), Mediawise Society a adunat o experiență vastă de formare în domeniul educației media, pe care o folosește mai departe în sprijinul comunității de practică, să contribuie la democratizarea înțelegerii funcționării media (Mediawise4All).
Dezvoltăm un model de colaborare grassroots (de jos în sus) în comunități locale în care educația media pentru copii și tineri are loc nu numai la școală, dar și în alte situații de învățate nonformale și informale.
Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Inițiativa are ca focus:
Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.