Nicoleta Fotiade, președinta Mediawise Society, a povestit într-un interviu la Radio România Cultural în cadrul emisiunii Știința 360 despre lansarea ghidului Educație Media pentru Implicare Civică și experiența de lucru cu liceeni. Poți urmări aici interviul complet.
Câteva idei importante din interviu:
Ghidul spune povestea experienței în proiectul ‘Schimbă lumea cu o memă’ in care am lucrat alături de ActiveWatch cu un grup de aproape 40 de tineri de liceu din 13 județe din țară. Formatorii Nicoleta Fotiade și Ionuț Codreanu au ținut un curs online de educație media pentru implicare civică, care să dea tinerilor participanți in proiect idei despre cum ar putea să-și folosească potențialul lor de implicare civică, mai ales în context online.
Despre curs:
În prima parte a cursului s-au dezbătut conceptele de democrație, implicare civică și cetățenie (digitală). S-a discutat conceptul de cetățean digital – cine este, ce poate face, cum este influențat de interacțiunea cu mediul online. Pentru că una dintre calitățile cetățeanului digital este să fie bine informat, cursanții și-au exersat abilitățile de analiză și evaluare critică a informațiilor online pe exemple de conținuturi și practici online recomandate de formatori. S-a vorbit apoi despre despre bias-urile care ne influențează atunci când interpretăm mesaje media.
A doua parte a cursului s-a concentrat pe căutarea vocii și a tonului, pe dezvoltarea de strategii de comunicare online și pe procesul de creație a unei campanii civice. Participanții au învățat câte ceva despre contextul online – felul cum funcționează rețelele de socializare, algoritmii, bulele de informație si cum le sunt folosite datele personale, cum își pot crea un mesaj, de ce anume trebuie să țină cont. Alte teme discutate au fost cyberbullying și mesajele jignitoare, dar și propagandă ca formă de comunicare, avantajele și dezavantajele ei, în ce măsură o campanie de call to action poate fi considerată o formă de propagandă bună sau rea.
Fotografie de la unul dintre cursurile online Schimbă lumea cu o MEMĂ! Educație media pentru cetățenie Activă. Formatorii Ionuț Codreanu și Nicoleta Fotiade au folosit mult din experiența lor de activiști atunci când au oferit exemple participanților.
Despre ghid:
Ghidul Educație Media pentru Implicare Civică este un set de recomandări pentru profesorii (și nu doar) care doresc să încurajeze conștiința și acțiunea civică a tinerilor. Împărtășește din experiența de lucrul direct cu liceeni a formatorilor, din eșecurile care i-au ajutat să îmbunătățească permanent stilul de lucru și resursele.
Așadar, ghidul prezintă transparent provocările și lecțiile învățate de organizațiile implicate în încercarea de a mobiliza mai mulți tineri “să schimbe lumea cu o memă” și demontează parțial niște mituri despre activismul civic, care fie îl plasează într-un registru eroic, fie îl asociază cu lipsa de structură și de organizare.
Descarcă aici ghidul.
Proiectul este derulat de Mediawise Society în parteneriat cu ActiveWatch, cu susținerea Consiliul Național al Elevilor și beneficiază de o finanțare în valoare de 50.195,35 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.