parallax background

Inteligență artificială, chatboți și drepturile omului în era digitală

martie 28, 2024

ApTI – Asociația pentru Tehnologie și Internet continuă seria de resurse educaționale deschise despre drepturile omului în era digitală prin proiectul Digital Rights Advocacy, este implementat cu ajutorul American Bar Association – Rule of Law Initiative.

Prin resursele educațioinale, ApTI abordează subiecte de actualitate legate de era digitală de azi, explicând nu doar ce înseamnă, dar mai ales care este impactul lor asupra drepturilor omului.

În plus, materialele ApTI frealizate în acest proiect se află la dispoziția oricui dorește să le folosească. Resursele educaționale deschise (Open Educational Resources), sunt licențiate liber (CC BY), ceea ce înseamnă că le poți prelua, modifica sau reutiliza fără a cere acordul, ci doar cu menționarea corectă și legală sursei (apti.ro).

Dacă inteligența artificială e atât de deșteaptă, de ce se comportă precum un arbitru corupt?

Titlul este exact întrebarea ingenuă a unui livrator Glovo din articolul DoR “Ce nu știi despre livratorul tău de mâncare” și exprimă dezamăgirea față de transparență și responsabilizare în rândul companiilor care vând aplicații cu IA.

Etica în domeniul inteligenței artificiale este importantă – și un subiect recurent în orice discuție care vorbește despre soluțiile la problemele IA.

A treia parte din serie noastră despre Inteligența Artificială pune chatboții sub lupă și urmărește care sunt consecințele discuțiilor pe care le purtăm cu acești algoritmi, mai ales într-o perioadă în care singurătatea și înstrăinarea pe care o raportează oamenii sunt în creștere.

Deepfake-urile sunt noul orizont al unei posibile dezinformări de înaltă calitate din spațiul online. Educația media, în acest sens, ne poate ajuta să depistăm posibile înșelăciuni create de deepfake, întărindu-ne mecanismele de gândire critică și analiză media.

Criptare drepturile omului

Observăm zilnic cum funcționează criptarea end-to-end, pentru că stă la baza siguranței în comunicarea online. Printre materialele veți găsi și o comparație a celor mai populare aplicații de chat, din perspectiva confidențialității și securității online.

Inteligenta artificiala drepturile omului

Ce este și ce nu este inteligența artificială? Sau ce poate fi? Și cum afectează drepturile omului? Și care sunt riscurile folosirii tehnologiilor de inteligență artificială în contextul drepturilor omului?