parallax background

Tinerii votează cu TikTok – Amprenta Digitală

aprilie 3, 2024

Majoritatea tinerilor se informează de pe TikTok. Mulți dintre ei vor vota pe baza acestor informații. Unii politicieni sunt încântați de această perspectivă, alții sunt panicați și vor să fie restricționată propaganda politică pe TikTok.

Cum ar fi stat lucrurile dacă politicienii ar fi avut mai multă încredere în educația media? Ce putem pune în loc de panică și limitarea accesului? Nicoleta Fotiade (specialist în comunicare și educație media) și Anca Velicu (cercetătoare la Institutul de Sociologie și trainer) caută răspunsuri.

Cum definim propaganda politică? Cum identifică TikTok ce e propagandă nocivă, ce e propagandă benefică, mai ales că asta ține întotdeauna de interpretarea publicului?

***

Ce are specific TikTok-ul față de alte platforme și de ce a suscitat mai mult interesul? E foarte important să înțelegi cum funcționează. TikTok este o platformă de short video, în care se interacționează cu conținut, tu nu interacționezi cu prieteni neapărat. Iar acel conținut îți este oferit pe baza unei profilări pe care TikTok o face.

***

Dacă vorbim despre reglementare în beneficiul tinerilor, poate că ar trebui să ne uităm puțin la cum ajung tinerii acolo, ce fac acolo, de ce sunt mult pe TikTok, cum îi influențează mesajele, pentru că până în momentul de față am văzut doar niște verdicte, date pe niște opinii, nu neapărat pe niște date științifice. Ideea să reglementezi, în buza campaniei electorale, niște platforme sociale, doar de teama că un partid sau altul influențează mai mult sau mai puțin electoratul, iarăși, mi se pare de-a dreptul periculos. Reglementările le faci în beneficiul interesului public, nu ca să servim agenda intereselor de partid.

***

Una dintre problemele mari ale TikTok-ului este că poate să aibă o influență negativă puternică asupra wellbeing-ului, stării de bine, pentru că te profilează foarte bine emoțional și, dacă cumva te prinde într-o stare de anxietate sau de depresie, te va bombarda cu astfel de mesaje și de video-uri, ceea ce va duce la intrarea într-o spirală negativă foarte puternică.

Resurse utile

Echipa de producție

Robert Ștefanof – producție podcast

Andreea Pietroșel – montaj

Bogdan Gherasim și Adina Ionescu – promovare

Bogdan Cazacioc – grafică

Nicoleta Fotiade – coordonator proiect

Un produs Mediawise Society

Mediawise Society - the official website of Mediawise Society in Romania and a platform for media literacy resources and services 

Mediawise este o organizație non-guvernamentală, care produce resurse educaționale deschise, pentru oricine dorește să folosească educația media în procesul de predare. Pregătim profesori și bibliotecari pentru a preda educație media.  Mediawise este membră a International Association for Media Education.

 

Cu sprijinul