Un Like pe Facebook este la îndemână. Însă, modul în care utilizatorii folosesc butonul de Like poate varia considerabil. Pe lângă aprecierea sinceră, un Like poate avea și alte semnificații. Chiar unele la care nu te-ai fi gândit.
Tipul de like pe care îl oferi poate spune despre tine ce opinii și convingeri ai, ce îți place sau nu, preferințele tale sexuale, politice sau religioase. Poate varia în funcție de starea emoțională de moment, de personalitatea ta sau de relația pe care o ai cu emițătorul post-ului.
Se poate vota o singură dată dintr-un browser. Dar revino din cînd în cînd pentru a vedea cum se schimbă rezultatele. Cu un click pe butonul ‘Votează’.
Cel mai probabil, aprecierea sinceră este în capul listei like-urilor tale. Așa că am scos „like-ul sincer”. Să vedem ce scor obținem cu restul. Adaugă și alte tipuri de Like la finalul listei în caz că ne-au scăpat nouă.
Rezultatele acestui sondaj sunt orientative. Nu au reprezentativitate sau acuratețe științifică. ‘Tu ce tip de Like dai?’ este mai degrabă un pretext distractiv să discutăm despre comportamentul nostru online.
Ne-au inspirat articolele citite pe blog-urile simonatache.ro și manafu.ro. Distracție plăcută!
Au lucrat: Adina Ionescu, George Hari Popescu și Nicoleta Fotiade
3 Comments
Observ că pe măsură ce crește numărul voturilor, scad procentele like-urilor mai vizibile la început (adică, ieri după 110 voturi). Și anume, Like-ul îngăduitor și cel din curiozitate. A crescut procentul la Like reținut, la cel din politețe și cel din atenție.
Deci, un simplu Like nu e simplu deloc, de fapt.
Oare nu mai sunt și alte tipuri?
Tipul acesta de sondaj nu afișează răspunsurile date la “Altele”. Așa că postăm la comentarii celelalte propuneri. Am observat Like-ul ca semn de punctuație si like dat din greșeală. Celelalte trei se referă la un Like sincer. Cel despre care am spus că presupunem că toți utilizatorii îl oferă cel mai mult și atunci nu l-am integrat în sondaj.
De curând, mi-am dat seama că folosesc de multe ori Like-ul “De acord” cu opinia ta, cu ceea ce ai publicat.
Interesant câte preferințe, motive și atitudini nu se văd în numărul de like-uri oferite unui post pe Facebook, de fapt!
Anonymous User LIKE-UL CA SEMN DE PUNCTUAŢIE (pune punct unui schimb de comentarii, după ce se epuizează informaţii) 29 Sep 2015
Anonymous User like pe bune 28 Sep 2015
Anonymous User Like pentru că Like 28 Sep 2015
Anonymous User Like real: chiar îmi place status-ul/link-ul/imaginea cu pricina, e ceva ce aş posta şi eu.28 Sep 2015
Anonymous User Like dat din greșeală, pentru că mi-a căzut telefonul cînd ațipeam. 23 Sep 2015
La subiect. Un simplu like nu poate arăta celor de la Facebook preferințele sau atitudinea ta față de un subiect sau altul. Și atunci au inventat emoji. Simți că te poți exprima mai bine cu ele, dar în același timp ești monitorizat pe baza utilizării lor. Mai multe în articolul atașat.
“Facebook confirmed to Mic that it will use data gathered when you use the new emojis to alter your News Feed and learn more about what you like.” #socialengineering http://mic.com/articles/136111/facebook-is-using-those-new-like-emojis-to-learn-a-whole-lot-more-about-you