parallax background

Părinții cu ochii în ecranele copiilor – Amprenta Digitală

mai 31, 2024

Părinții au o nouă responsabilitate în era digitală: să gestioneze echilibrat timpul petrecut de copii pe tabletă sau telefon.
Care este momentul potrivit pentru a-i oferi copilului acces la primul ecran? Cum să negocieze părinții și cum să seteze reguli împreună cu copiii lor? Cât de important este să reușească să își gestioneze chiar ei timpul petrecut în fața ecranelor pentru a da un exemplu bun copiilor?

Despre toate aceste provocări vorbesc la Amprenta Digitală președinta Asociației Mediawise, Nicoleta Fotiade, expert-formator în educație media și Anca Velicu, cercetătoare la Institutul de Sociologie și trainer.

Copiii trec prin niște perioade de maturizare emoțională și cognitivă. Unii se maturizează mai devreme, alții mai târziu, și cu siguranță e important pentru un părinte să se uite la lucrul acesta. Să vadă în ce măsură copilul e pregătit să primească acel telefon, înțelege niște reguli de folosire ale telefonului și de asemenea este dispus să accepte acele reguli, pe care părintele și copilul ar trebui să le negocieze și nu neapărat să le impună.

***

Primul pas ar fi să ne punem în papucii copilului. Clar, eu sunt limitată în a înțelege niște lucruri pe care el le înțelege în alt mod decât mine, și atunci cum putem ajunge la un numitor comun, pe un teritoriu comun?

***

Într-adevăr,  poate părinții care ne ascultă, printre ei sunt și persoane care spun că: „Da, dar eu nu știu mare lucru despre social media și cum funcționează… Ce mă fac? Cum vorbesc eu cu copilul meu despre lucrurile astea?”. Și atunci, într-adevăr, e o treabă despre a încerca să te documentezi, și mi se pare importantă aici comunitatea și mă gândesc la școală, mă gândesc la bibliotecă, mă gândesc la multe persoane care pot fi implicate. 

***

Adulții sunt model pentru copii, pe de-o parte, și atunci de multe ori acea încercare de interzicere totală în condițiile în care tu folosești telefonul poate să creeze frustrări, și în al doilea rând, copiii au nevoie de atenția părinților. 

Resurse utile

Echipa de producție

Robert Ștefanof – producție podcast

Andreea Pietroșel – montaj

Bogdan Gherasim și Adina Ionescu – comunicare

Bogdan Cazacioc – grafică

Nicoleta Fotiade – coordonator proiect

 

Un produs Mediawise Society 

Mediawise Society - the official website of Mediawise Society in Romania and a platform for media literacy resources and services

Mediawise este o organizație non-guvernamentală, care produce resurse educaționale deschise, pentru oricine dorește să folosească educația media în procesul de predare. Pregătim profesori și bibliotecari pentru a preda educație media.  Mediawise este membră a International Association for Media Education.

 

Cu sprijinul