Am avut o discuție utilă de 2 ore despre câtă competență digitală avem noi adulții, dacă Internetul a ucis cărțile și mersul la bibliotecă (mai știți melodia – video killed the radio stars?), despre drepturi de autor, resurse educaționale deschise și cât și cum le folosesc profesorii în școli, despre copii și tineri pe social media, despre politici de educație media și câte și mai câte. Mulțumim, Corina Negrea pentru întrebări.
câteva idei:
- n-ar trebui să judecăm media în conflict unele față de altele; folosirea Internetului nu exclude cititul cărților; tot așa, pot găsi informații de calitate pe Internet și scriitură de calitate proastă în cărți.
- digitalizarea și includerea Internetului în biblioteci aduce plus-valoare spațiului bibliotecii și utilizatorilor săi; azi, biblioteca este mai mult decât locul de unde împrumut cărți; în unele locuri, a devenit un nod de întâlnire, socializare și învățare pentru oamenii din comunitate.
- educația clasică are nevoie de o schimbare de paradigmă – deschiderea resurselor educaționale (manualul rămâne un instrument de orientare la clasă); noua paradigmă (așa cum o văd invitații emisiunii) pune accent pe pregătirea profesorilor/îndrumătorilor pentru a le oferi libertatea de a-și construi lecțiile cu resurse educaționale deschise, cu ajutorul noilor tehnologii în timp ce urmăresc obiective de învățare; competențele media/digitale – parte importantă în noua paradigmă, care mai pune accent pe colaborarea între elevi și dialogul cu profesorul, pe libertatea acestora de a lua decizii și de a negocia semnificațiile informațiilor pe care le primesc.
- avem nevoie de politici pentru competențe media/digitale pentru copii și adulți; în special, pentru profesori, bibliotecari și părinți.
6 aprilie 2015, Cărțile care deschid lumea la Cafeneaua de Știință, Radio România Cultural, discuție live cu Nicoleta Fotiade, Co-fondatoare și președinta Mediawise Society, Anca Velicu, cercetator, Institutul de sociologie, Academia Română, Andra Bucur, jurist și cercetătoare în științe juridice, Nicolaie Constantinescu, arhitect informațional pentru comunitatea specialiștilor din științele informării, Kosson și Bogdan Manolea, Director executiv Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI). Înregistrarea discuției – în curând.