Mediawise Society îți împărtășește o inițiativă educațională realizată de prietenii noștri de la One World România și dedicată adolescenţilor de la mai multe licee din Bucureşti. Programul „Juriul Liceenilor” are ca scop familiarizarea tinerilor cu filmul documentar și dezvoltarea gândirii critice. Mai mulți tineri liceeni vor viziona nouă documentare din selecţia One World Romania, iar la final vor alege unul singur pentru a primi trofeul festivalului, care va fi anunţat la Gala de închidere din seara de 12 aprilie și care va fi proiectat în ultima zi de festival, pe 13 aprilie.
Decizia o vor lua după ce vor participa la un proces de învățare, în care ne implicăm și noi, Mediawise Society. Mai precis, tinerii vor participa la un curs de educație media interactiv ținut de colega noastră, Nicoleta Fotiade şi jurnalistul Ionuţ Mareş. Alături de aceștia, liceenii vor discuta şi deprinde noţiuni care ţin de drepturile omului, participare civică şi educaţie media.
Vor înțelege ce înseamnă reprezentarea de gen și limbajul vizual, vor interpreta mesaje media și vor aprofunda concepte de bază ce îi vor ajuta să identifice şi să descifreze particularităţile documentarului de autor.
Pe parcursul festivalului, filmele vor fi discutate în detaliu în cadrul a trei întâlniri, cu îndrumarea Nicoletei și a lui Ionuț Mareș. Pornind de la ideile și conceptele abordate la cursul preliminar, dezbaterile se vor concentra deopotrivă pe subiectele şi temele pe care le propun cele nouă filme şi pe elementele specifice ale limbajului cinematografic folosit în documentar. Filmul câştigător al Juriului Liceenilor va fi ales în urma unei deliberări finale, când participanţii vor trebui să redacteze şi o motivaţie pentru opţiunea lor. Tinerii vor avea parte și de discuții cu cineaști și experți, oferind o perspectivă mai amplă asupra documentarelor.
Juriul Liceenilor este un program menit să obișnuiască adolescenții cu experiența vizionării unor documentare în cadrul specific al unui festival de film. Programul îi va expune la forme cât mai diverse de cinema nonficţional, le va stimula şi dezvolta percepţia vizuală, capacitatea de dezbatere și argumentare şi gândirea critică, cea pe care ne străduim la Mediawise Society să o dezvoltăm prin fiecare activitate pe care o desfășurăm. La finele acestui program, liceenii implicați înţeleg că filmul documentar poate fi vizionat atât pentru plăcerea estetică pe care o produce, cât şi pentru reflecţia asupra lumii înconjurătoare pe care o declanşează.
