Nivelul scăzut de competențe mediatice rămâne unul din principalele riscuri pentru pluralism media și incluziune socială în România și în anul 2016, potrivit studiului Media Pluralism Monitor 2016, publicat de CMPF (Centre for Media Pluralism and Media Freedom) la sfârșitul lunii mai.
“Indicatorul legat de Competență media înregistrează un risc ridicat (81%). Competențele media se confruntă cu dificultăți structurale datorate pe de o parte lipsei de politici coerente, și pe de alta accesului limitat la internet și la competențele digitale”.
În 2015, același indicator a înregistrat un risc de 83% (citește mai multe detalii AICI). Scăderea foarte mică nu este o surpriză în condițiile în care acțiunile de educație media din România sunt în continuare inițiate de câteva organizații ale societății civile, cu impact redus.
Pe lângă introducerea politicilor de educație media, ar fi timpul pentru reconsiderarea politicilor de incluziune socială în România. Lipsa competențelor media și digitale în rândul oamenilor deja marginalizați social din motive diverse (sărăcie, discriminare etc.) va adăuga la marginalizare.
Citește capitolul pentru România AICI. Autorii raportului de țară pentru România: Marina Popescu, Adriana Mihai, Adina Marincea de la Median Research Centre. Mediawise Society a contribuit cu date și opinii în interviul luat expertei noastre în educație media, Nicoleta Fotiade.