În toamnă am ținut cursuri cu liceeni din mai multe județe din țară. Am vorbit cu ei despre implicare civică și despre cum media online, deja familiare lor, pot fi folosite nu doar pentru divertisment, ci și pentru cauze importante – de la drepturile elevilor până la criza climatică.
Cursul a plecat de la premisa că pentru implicare civică e nevoie de gândire critică, să poți naviga prin diverse media pline de provocări, dar și să comunici etic și responsabil. E nevoie deci de educație media.
Din provocările și lecțiile învățate din aceasta experiență am creat GHIDUL Educație media pentru implicare civică dedicat tuturor profesioniștilor din educația formală sau informală care lucrează cu tineri.
În ghid vei găsi:
- structura cursului cu elevii
- probleme pe care le-am întâmpinat
- concluziile noastre în urma unor provocări
Sperăm ca experiența noastră să inspire profesorii și pe oricine lucrează cu tineri pentru a face educația civică mai relevanta pentru experiențele lor!
Te poate interesa și cercetarea Implicarea civică a tinerilor văzută prin ochii lor, din care aflăm ce provocări întâlnesc tinerii online când se implică pentru o cauză, dar și ce îi reține să își facă vocea auzită și ce au nevoie pentru a depăși aceste rețineri.
Proiect derulat de Mediawise Society în parteneriat cu ActiveWatch și Consiliul Național al Elevilor, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.