Final de proiect pilot – „Educație media prin film documentar la bibliotecă”
Discuție online la Simpozionului European de Jurnalism: ”Rolul jurnaliștilor în educație media”
November 23, 2022
Un nou newsletter internațional despre reprezentări de gen și educație media – eMerge
December 2, 2022

Final de proiect pilot – „Educație media prin film documentar la bibliotecă”

Anul acesta, One World Romania si Mediawise Society au lansat programul pilot de cursuri, proiecții și explorare a filmului documentar ca instrument educațional -„Educație media prin film documentar la bibliotecă” – în biblioteci din trei județe și regiuni diferite – Dâmbovița, Gorj, Tulcea. 

Proiectul a pus bazele unui efort de lungă durată, făcând un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, dar și pentru a crește nivelul de conștientizare a autorităților privind utilitatea bibliotecilor din zonele rurale și a celor județene.

Proiectul s-a derulat în două etape: în perioada aprilie-iunie au avut loc atelierele de educație media prin film documentar în cele trei județe. Cu îndrumarea formatorilor, cei aproximativ 65 de bibliotecari au aplicat apoi ce au învățat pentru a pune în practică un format de proiecții de film pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua a proiectului, care s-a desfășurat până în luna octombrie.

Cursurile susținute de Ionuț Mareș (jurnalist și critic de film) și Nicoleta Fotiade (expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România) au avut loc la bibliotecile județene partenere din Târgoviște (Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, 13-14 aprilie), Tulcea (Biblioteca Județeană „Panait Cerna”, 25-26 mai) și Târgu Jiu (Biblioteca Județeană „Christian Tell”, 7-8 iunie).

În prima zi a fiecărui curs au fost abordate teme precum: filmul documentar cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate și drepturile omului; ficțiune versus non-ficțiune și așteptările pe care le avem de la filmele documentare; cum influențează contextul nostru prezent felul în care percepem filmele; importanța auto-reflecției și a reflecției (noțiuni de receptare media); manipularea imaginilor; propaganda din perspectivă istorică (folosind filme din colecția Sahia Vintage drept suport didactic) etc.

În cea de-a doua zi a fost vizionat unul dintre filmele propuse, iar ulterior a fost făcută o simulare de eveniment, susținută de bibliotecari, despre introducerea/prezentarea filmului și organizarea/moderarea unei dezbateri.

Pornind de la programa atelierelor, trainerii au dezvoltat un suport de curs mai cuprinzător care își propune să le arate bibliotecarilor potențialul filmului documentar ca instrument media de dezbatere despre teme din sfera drepturilor omului. Acesta va fi disponibil în curând pe noul website al Asociației One World Romania și va putea fi accesat de bibliotecari la cerere.
Începând cu luna iunie, un număr de 48 de biblioteci din jurul celor trei centre județene au găzduit 85 de evenimente independente în baza cunoștințelor dobândite la atelier, pentru publicuri de toate vârstele.

Printre filmele care au făcut parte din programul de proiecții al bibliotecilor s-au numărat documentarele românești „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger), „Casa cu păpuși” (r. Tudor Platon) și „Acasă, My Home” (r. Radu Ciorniciuc), alături de un calup Sahia Vintage, cuprinzând patru scurtmetraje realizate de Florica Holban, Titus Mesaros și Doru și Paula Segall între 1965 și 1985, plus documentarul ucrainean „Pământul e albastru ca o portocală” (r. Iryna Tsilyk).

Aceste filme acoperă o varietate de teme de discuție: mediu, sănătate, instituții de media, corupție instituțională, rolul și locul vârstei a treia în societate, abuzuri și traume de familie, propagandă, cenzură, inegalitate de șanse etc.

Pe lângă partenerii menționați anterior, vrem de asemenea să mulțumim EduCaB România (prin Asociația CRIDL), care a avut în vedere comunicarea țintită a proiectului către bibliotecile din rețeaua proprie, în special diseminarea bunelor practici dezvoltate în cele trei județe.

nființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București festivalul internațional One World Romania, singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului din țară, ajuns în 2022 la cea de-a 15-a ediție. 

Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale. Totodată, asociația mediază relația dintre cineaști și societatea civilă în vederea dezvoltării de noi proiecte.

Astfel, asociația derulează și o serie de programe pe tot parcursul anului: proiectul de recuperare a patrimoniului de film documentar românesc Sahia Vintage; programul de distribuție alternativă KineDok; ateliere și proiecții de film documentar pentru studenți și elevi (OWR la Școală); One World Romania on Tour; atelierul și premiul de dezvoltare Civil Society Pitch; Cineclubul – proiectul care readuce în atenția publicului capodopere ale genului documentar.

Asociația Mediawise Society dezvoltă resurse educaționale deschise, cursuri și ateliere pentru profesori, învățători, bibliotecari și profesioniști în domeniul educației. Asociația contribuie la adaptarea curriculum-ului școlar pentru a deveni mai relevant pentru cultura și viața socială a elevilor și organizează ateliere de creație și educație media și digitală pentru copii și tineri. Mediawise Society crește capacitatea instituțiilor și organizațiilor de a dezvolta programe de educație media prin consiliere și formare și face cercetare media și advocacy pentru promovarea educației media în toate contextele formale și informale de învățare.

ORGANIZATORI

Asociația One World Romania

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE

Administrația Fondului Cultural Național

PARTENERI

Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița, Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea, Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj, Mediawise Society, KineDok România

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *