parallax background

Final de proiect pilot – „Educație media prin film documentar la bibliotecă”

noiembrie 24, 2022
Educație media prin film documentar

Anul acesta, One World Romania si Mediawise Society au lansat programul pilot de cursuri, proiecții și explorare a filmului documentar ca instrument educațional -„Educație media prin film documentar la bibliotecă” – în biblioteci din trei județe și regiuni diferite – Dâmbovița, Gorj, Tulcea. 

Proiectul a pus bazele unui efort de lungă durată, făcând un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, dar și pentru a crește nivelul de conștientizare a autorităților privind utilitatea bibliotecilor din zonele rurale și a celor județene.

Proiectul s-a derulat în două etape: în perioada aprilie-iunie au avut loc atelierele de educație media prin film documentar în cele trei județe. Cu îndrumarea formatorilor, cei aproximativ 65 de bibliotecari au aplicat apoi ce au învățat pentru a pune în practică un format de proiecții de film pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua a proiectului, care s-a desfășurat până în luna octombrie.

Educație media prin film documentar

Inființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București festivalul internațional One World Romania, singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului din țară, ajuns în 2022 la cea de-a 15-a ediție. 

Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale. Totodată, asociația mediază relația dintre cineaști și societatea civilă în vederea dezvoltării de noi proiecte.

Astfel, asociația derulează și o serie de programe pe tot parcursul anului: proiectul de recuperare a patrimoniului de film documentar românesc Sahia Vintage; programul de distribuție alternativă KineDok; ateliere și proiecții de film documentar pentru studenți și elevi (OWR la Școală); One World Romania on Tour; atelierul și premiul de dezvoltare Civil Society Pitch; Cineclubul – proiectul care readuce în atenția publicului capodopere ale genului documentar.

Asociația Mediawise Society dezvoltă resurse educaționale deschise, cursuri și ateliere pentru profesori, învățători, bibliotecari și profesioniști în domeniul educației. Asociația contribuie la adaptarea curriculum-ului școlar pentru a deveni mai relevant pentru cultura și viața socială a elevilor și organizează ateliere de creație și educație media și digitală pentru copii și tineri. Mediawise Society crește capacitatea instituțiilor și organizațiilor de a dezvolta programe de educație media prin consiliere și formare și face cercetare media și advocacy pentru promovarea educației media în toate contextele formale și informale de învățare.

ORGANIZATORI

Asociația One World Romania

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE

Administrația Fondului Cultural Național

PARTENERI

Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița, Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea, Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj, Mediawise Society, KineDok România

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.