După un an intens de formare, mentorat și întâlniri cu profesorii Mediawise, ediția pilot a programului de dezvoltare profesională în educație și cultură media – Mediawise Teacher se încheie. Am construit un cadru de lucru și colaborare pentru profesori mai pregătiți, mai încrezători și implicați în misiunea de a integra educația media în formarea generațiilor viitoare. Și nu ne oprim aici. Urmează aprofundarea.
Programul Mediawise Teacher a fost lansat în iulie 2024 în parteneriat cu Fundația Orange prin programul Digitaliada și reprezintă încununarea a 20 de ani de experiență și modele de educație media testate pentru a integra educația media în școlile din România într-o formă mai structurată și sustenabilă pe termen lung.
Este un demers inovator care răspunde unei nevoi tot mai stringente: de ce e important să fim educați media? Într-un context în care copiii și tinerii petrec mare parte din timpul lor online și sunt expuși unui volum copleșitor de informație, care uneori poate fi dificil de gestionat, programul a fost gândit ca un sprijin real pentru cadrele didactice din România, indiferent de disciplina pe care o predau la toate nivelurile de învățământ. La Mediawise Teacher învățătorii și profesorii au aflat că nu este nevoie să predai o anumită materie pentru a introduce educația media. Este suficient să vrei să le oferi elevilor instrumentele de care au nevoie pentru a-și exersa gândirea critică atunci când interacționează cu media. Și apoi, să te formezi, bineînțeles.🙂

Ce înseamnă Mediawise Teacher și cum a fost primit până acum?
Mediawise Teacher a pornit de la o viziune clară: o persoană care, încă din fragedă copilărie își exersează gândirea critică, își dezvoltă empatia și obiceiul de a se informa și de a-și argumenta deciziile, va contribui la consolidarea culturii civice și participative și va fi mult mai independentă în interacțiunea sa zilnică cu media. De aceea, educația media nu este neapărat conexă unei anumite materii, ci se poate regăsi în toate; de la limbă și literatură română, limbi străine, economie și educație civică la științe exacte, arte sau tehnologie.
Programul a adus împreună un grup de bază de 27 de cadre didactice care, pe parcursul întregului an școlar, au urmat cursul intensiv de 60 de ore (jumătate din curs în prezența profesorilor și jumătate online sincron și asincron) și au beneficiat de mentorat din partea formatorilor Nicoleta Fotiade, Anca Velicu și Robert Ștefanof. Cei trei au dezvoltat cursul în jurul unui curriculum conceput de președinta Mediawise Society împreună cu renumitul profesor specialist în educație media, David Buckingham (UK).
Cadrele didactice selecționate în program au dezvoltat abilități de analiză critică a conținutului media, de proiectare a lecțiilor transdisciplinare, de facilitare a reflecției și a dialogului argumentat în clasă și au aprofundat concepte de bază în educație media precum reprezentările și limbajul media, publicuri și instituții media, dar și teme precum propaganda ca formă de comunicare contemporană, mediul digital și starea de bine, cultura digitală a copiilor și tinerilor etc.
Unul dintre profesorii participanți mărturisește:
„M-am gândit cum să leg propaganda de exemplele lor din TikTok și mi-a ieșit o lecție foarte animată.”
Această capacitate de a explica anumite concepte media cu ajutorul conținuturilor relevante pentru elevi este una dintre reușitele programului Mediawise Teacher. Un alt cadru didactic spune:
„Chiar și la biologie, am putut discuta despre imaginea corpului și influența rețelelor sociale – copiii au avut multe de spus.”
Aceste mărturii demonstrează că educația media își găsește locul oriunde și contribuie la exersarea gândirii critice, la o mai bună conștientizare și dialog pe diverse subiecte importante în societate.
Prin ce se distinge Mediawise Teacher?
Mediawise Teacher este susținut de Fundația Orange prin programul Digitaliada, care a adus în mijlocul acestui demers o comunitate activă de profesori preocupați de inovație didactică. Parteneriatul a permis accesul la platforma digitală Digitaliada pentru publicarea și testarea de lecții interactive, și organizarea lunară de webinarii de educație media deschise tuturor. Planurile de lecție, ghidurile Mediawise și feedback-ul oferit prin platformă au fost instrumente-cheie în formarea continuă a profesorilor și în aplicarea la clasă a pedagogiilor explorate în program.
Cu ajutorul platformei Digitaliada și al comunității de profesori create în jurul ei, am reușit să aducem educația media în fața cadrelor didactice din toată țara prin seria de webinarii „Hai să vorbim despre educație media!” inițiată în primăvara acestui an. Am organizat trei webinarii gratuite dedicate comunității Digitaliada, accesibile tuturor profesorilor care s-au înregistrat online. Aproape 500 de profesori au participat activ, demonstrând un interes crescut pentru integrarea educației media în activitatea didactică. Împreună, am explorat instrumente practice, concepte și metode interactive de a înțelege și de a introduce educație media la clasă. Mediawise Teacher va continua în această toamnă cu noi webinarii, oferind profesorilor resurse și sprijin pentru a contribui la dezvoltarea gândirii critice a noilor generații.
Evaluarea externă a programului a subliniat câteva elemente care diferențiază clar programul Mediawise Teacher. În primul rând, mentoratul susținut și rolul formatorilor ca „ghizi pedagogici” au creat un spațiu sigur de învățare, unde profesorii s-au simțit susținuți, nu evaluați. Apoi, transversalitatea (capacitatea de a integra educația media indiferent de disciplină) a fost pusă în practică în mod convingător, inclusiv în STEM și arte.
În formarea profesorilor Mediawise, punem accent pe dimensiunea umană a relației noastre cu media. Le oferim și exersăm împreună metode de autoreflecție pentru a înțelege, de exemplu, implicațiile unui mesaj share-uit pe media sociale atât pentru cei care-l postează, cât și pentru cei la care ajunge.
Un alt punct-cheie este calitatea resurselor dezvoltate și testate la nivel internațional, dar adaptate constant în funcție de nevoile reale din clasă. În plus, programul oferă acces la o comunitate globală de educatori media, consolidând o rețea de învățare și sprijin pe termen lung.
Prin mentorat, susținem comunitatea Mediawise
Pe tot parcursul anului școlar 2024-2025, profesorii au beneficiat și de sesiuni de mentorat, feedback individual pe materialele create și de acces gratuit la resurse educaționale dezvoltate de Mediawise Society de-a lungul ultimilor 10 ani în consorții europene de educație media. Echipa Mediawise a beneficiat de consultanță din partea prof. Renee Hobbs, Rhode Island University în conturarea întregului proces de mentorat pe tot parcursul anului școlar.
Sub îndrumarea formatorilor Mediawise, profesorii Mediawise au integrat conceptele de educație media în moduri creative și relevante pentru propriile discipline. Au creat proiecte didactice de educație media și le-au pus în practică la discipline precum limba și literatura română, istorie, limbi moderne, matematică, TIC, educație civică, fizică și arte vizuale. Profesorii au integrat 40 de activități și lecții de educație media în școlile lor, devenind educatori media activi. Impactul programului reiese și din numărul de beneficiari indirecți: peste 600 de copii și tineri au avut ocazia să-și exerseze gândirea critică cu sprijinul cadrelor didactice și al resurselor pe care acestea le-au introdus în școli. În Vaslui, doamna profesoară Daniela Luca, pe lângă proiectele didactice cu proprii săi elevi, a reușit să activeze o rețea de 14 școli din județ cu profesori care au integrat activități de educație media la clasă dezvoltate sub îndrumarea doamnei profesoare. O acțiune a comunității de practică născută organic, pe care ne-o dorim replicată to mai mult.



Contribuția profesorilor Mediawise la comunitate
Profesorii participanți în program au creat resurse educaționale valoroase, pe care le vor folosi în activitatea didactică și în anii următori, adaptându-le la nevoile elevilor și la evoluțiile mediului digital. Ei rămân activi în cadrul comunității Mediawise Teacher, un spațiu de sprijin și colaborare profesională care va continua să se extindă și să se consolideze cu fiecare nouă generație de participanți. Materialele de predare create de către profesori și testate la clasă urmează să fie curatoriate pentru publicare pe platformadigitaliada.ro și mediawise.ro în beneficiul comunității.
Continuăm Mediawise Teacher
Mediawise Teacher a reușit să pună bazele unei comunități de profesori preocupați de cultura digitală, de educația media și de rolul lor în formarea unei generații critice și responsabile atunci când interacționează cu media.
Programul continuă și în 2025, urmând ca apelul de înscriere să fie lansat în curând. Ediția a II-a va avea același obiectiv, și anume, să transforme educația media în practică firească și parte integrantă a oricărei lecții, indiferent de disciplină. Cu ajutorul profesorilor Mediawise din acest an, am învățat multe, iar noua ediție îmbunătățită beneficiază deja de această experiență.
Fiecare profesor format prin Mediawise Teacher devine un catalizator de schimbare pentru zeci, poate sute de elevi, an de an. Schimbarea se reflectă în lecții mai vii și în elevi care încep să-și pună întrebări care contează: Ce văd? De ce li se arată acel conținut? Ce consecințe are un ‘simplu’ share pe media sociale? Într-o lume digitală în care informația circulă cu viteze uluitoare, abilitatea de a pune pauză, de a analiza și de a discerne devine o formă de putere civică. Tocmai de aceea, considerăm că educația media, dusă la clasă de profesori formați și susținuți pe termen mediu și lung, este în contextul prezent una dintre cele mai inteligente și durabile investiții în viitorul societății noastre.
Felicitări, absolvenților Mediawise 2024-2025 și mulțumim mult pentru participare și implicare tuturor celor care au avut curajul să se arunce cu capul înainte într-o aventură solicitantă, o experiență bogată precum Mediawise Teacher.



