parallax background

Educația bate conspirația! – Amprenta Digitală

martie 20, 2024

“Laura Kovesi este fata lui Soros”. Sau: “Pământul e de fapt plat, dar ni se ascunde lucrul ăsta”.

Cum apar teoriile conspirației? Ce îi face pe oameni să le creadă? Vă propunem un episod în care Nicoleta Fotiade (specialist în comunicare și educație media) și Anca Velicu (cercetătoare la Institutul de Sociologie și trainer) vorbesc despre rolul educației media în formarea și exersarea gândirii critice, pentru o societate mai atentă la mecanismele conspiraționiste.

Cel mai important imperativ psihologic este protejarea ideii noastre despre cine suntem noi și a relațiilor noastre cu oamenii în care avem încredere și pe care îi iubim. Și în sensul acesta, gândirea de tip tribal, de grup, contează foarte mult atunci când vorbim despre teoriile conspirației. Dacă grupul din care vin are aceleași valori ca mine, credem în aceleași lucruri, e mai bine să rămân cu grupul, să nu îl contrazic; e mult mai confortabil așa și se pare că ajută la promovarea teoriilor conspirației. 

***

La teoriile conspiraționiste este acea gândire magică, acel mod în care se scurtcircuitează diferite explicații prin a pune pur și simplu alături două lucruri și a spune că, în ciuda oricărei evidențe sau oricărei probe, acele lucruri se cauzează unele pe altele și vor fi considerate cu atât mai adevărate cu cât lipsește orice evidență.

***

Disponibilitatea noastră într-un moment sau altul joacă un rol important atunci când interacționăm cu rețelele de socializare online sau când căutăm o știre anume, o informație anume, avem tendința să respingem informațiile care contrazic credințele noastre pentru că asta presupune mult mai mult efort cognitiv din partea noastră. Orice conflict presupune un efort.

***

Ne punem întrebarea: De ce preferăm ideile care sunt în acord cu propriile noastre convingeri? Este acel exercițiu de autoreflexivitate, care ar trebui să ne ajute să ne punem niște întrebări despre noi înșine, despre credințele noastre și măcar să ajungem la ideea că nu putem avea dreptate de fiecare dată și că e nevoie să existe tot timpul o negociere cu ceilalți și cu informațiile care vin către noi.

Resurse utile

Echipa de producție

Robert Ștefanof – producție podcast

Andreea Pietroșel – montaj

Bogdan Gherasim și Adina Ionescu – promovare

Bogdan Cazacioc – grafică

Nicoleta Fotiade – coordonator proiect

Un produs Mediawise Society 

Mediawise Society - the official website of Mediawise Society in Romania and a platform for media literacy resources and services

Mediawise este o organizație non-guvernamentală, care produce resurse educaționale deschise, pentru oricine dorește să folosească educația media în procesul de predare. Pregătim profesori și bibliotecari pentru a preda educație media.  Mediawise este membră a International Association for Media Education.

 

Cu sprijinul