parallax background

Drepturile omului în era digitală. Resurse educaționale despre deepfake, criptarea end-to-end și Inteligența Artificială

decembrie 20, 2023

ApTI – Asociația pentru Tehnologie și Internet promovează drepturile omului în era digitală printr-o serie de resurse educaționale despre deepfake, criptare, inteligență artificială și multe altele. Proiectul se numește Digital Rights Advocacy și este implementat cu ajutorul American Bar Association – Rule of Law Initiative.

Prin resursele educațioinale, ApTI abordează subiecte de actualitate legate de era digitală de azi, explicând nu doar ce înseamnă, dar mai ales care este impactul lor asupra drepturilor omului.

În plus, materialele ApTI frealizate în acest proiect se află la dispoziția oricui dorește să le folosească. Resursele educaționale deschise (Open Educational Resources), sunt licențiate liber (CC BY), ceea ce înseamnă că le poți prelua, modifica sau reutiliza fără a cere acordul, ci doar cu menționarea corectă și legală sursei (apti.ro).

Deepfake vs. drepturi digitale

Deepfake-urile sunt noul orizont al unei posibile dezinformări de înaltă calitate din spațiul online. Educația media, în acest sens, ne poate ajuta să depistăm posibile înșelăciuni create de deepfake, întărindu-ne mecanismele de gândire critică și analiză media.

Criptare drepturile omului

Observăm zilnic cum funcționează criptarea end-to-end, pentru că stă la baza siguranței în comunicarea online. Printre materialele veți găsi și o comparație a celor mai populare aplicații de chat, din perspectiva confidențialității și securității online.

Inteligenta artificiala drepturile omului

Ce este și ce nu este inteligența artificială? Sau ce poate fi? Și cum afectează drepturile omului? Și care sunt riscurile folosirii tehnologiilor de inteligență artificială în contextul drepturilor omului?