parallax background

De ce unii tineri preferă să nu se implice online?

martie 8, 2023

Atunci când vrei să îți faci vocea auzită online apar și multe provocări. Mai ales când e vorba despre subiecte sensibile, încărcate emoțional sau când critici ceva ce se întâmplă în jurul tău, ce ai vrea să se schimbe. Din cauza acestor provocări, unii tineri au ales să nu se implice online, în timp ce alții au găsit moduri de a depăși provocările, ca să poată face o schimbare în bine în comunitățile lor.

Cercetătoarea Anca Velicu a vorbit cu mai mulți tineri despre implicare sau neimplicare civică, atât online, cât și în viața reală și prezintă concluziile ei în raportul ”Implicarea civică a tinerilor văzută prin ochii lor”. Iată ce i-au povestit tinerii despre decizia de a nu se exprima online pentru cauze la care țin.

CYBERBULLYING

Cel mai comun motiv pentru care tinerii nu sunt activi online (și) în scopuri civice este frica de a nu deveni victimă a bullying-ului. Mai mulți liceeni au vorbit explicit despre asta. În discursul lui Matei, unul dintre cei intervievați, apare recurent sintagma ‘ți-o iei’ – dacă postez imagini cu tine, dacă intri în discuții, dacă comentezi, dacă atragi atenția asupra unor probleme.

Alte motive țin de presiunea de a (nu) fi celebru – mulți dintre cei neimplicați civic nu reușesc să gestioneze conflictul dintre impactul pe care vor să îl aibă pe platformele sociale și impactul real – dar și de lipsa interesului, de exemplul dat de cei din jur sau de cauze psihologice și de personalitate.

Totuși, cercetarea notează faptul că situațiile descrise de către tinerii care aleg să nu se implice au apărut și la tinerii activi și implicați, doar că aceștia le-au dat o altă valoare sau au reacționat diferit la ele, iar uneori aceste provocări i-au motivat chiar. E însă important să ne gândim cum pot fi sprijiniți tinerii care doresc să se exprime public și să se implice, fără a simți că se expun unor riscuri.

Află mai multe din cercetarea ”Implicarea civică a tinerilor văzută prin ochii lor” aici.

Proiectul este derulat de Mediawise Society în parteneriat cu ActiveWatch, cu susținerea Consiliul Național al Elevilor și beneficiază de o finanțare în valoare de 50.195,35 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Proiect derulat de:

De ce unii tineri preferă să nu se implice online?
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citește mai mult