parallax background

Copiii și Ecranele – Amprenta Digitală

ianuarie 12, 2024

Cât timp poate să petreacă un copil în fața ecranelor? Dar un adolescent? Sunt întrebări pe care și le pun foarte mulți părinți, dar poate că nu sunt neapărat cele mai importante întrebări. 

Nicoleta Fotiade, specialistă în educație media și Anca Velicu, cercetătoare în domeniul sociologiei media, îi provoacă în acest episod pe părinți să se întrebe și ce fel de conținut vizionează copiii pe ecrane sau ce pot face pentru a înțelege mai bine și a participa alături de ei la această experiență.

Ascultă pe Spotify și Youtube

Este important să fii alături de copil, mai ales la vârste mici, până în 7-8 ani, să vezi la ce se uită, ce înțelege din povestea respectivă, să îi pui întrebări, să înțelegi ce simte, ce implicații au pentru copil lucrurile acelea, și făcând acest exercițiu de la vârste foarte mici, creezi o relație de încredere cu copilul tău, care este foarte importantă, și pe de altă parte e mai ușor și pentru tine, ca părinte, să ai discuții cu copilul tău și în preadolescență, unde știm bine, comunicarea se strică de multe ori, despre ceea ce face el online. 

Studiul EU Kids Online arătat că, de fapt, timpul dedicat ecranului este asociat și cu riscuri și cu oportunități. Asta înseamnă că în momentul în care noi decidem să acționăm doar asupra timpului și să îl limităm, vom limita și oportunitățile copilului, deci clar nu este asta o soluție. Da, stand mai mult pe internet, copilul va învăța mai multe, dar va fi și expus mai multor riscuri, pe care însă le va putea gestiona tocmai pentru că învață mai multe.

Aș recomanda părințiilor să încerce ei înșiși să își pună niște întrebări despre propria lor interacțiune cu media, pentru că ei sunt în primul rând model pentru copiii lor. De cele mai multe ori e important să vedem cum ne raportăm noi la tehnologie, cum o folosim, ce întrebări ne punem, și apoi să încercăm să integrăm și copiii în discuția asta despre tehnologie. 

Unul dintre sfaturile pe care le-am putea oferi părințiilor este să facă echipă cu copilul, să intre în lumea digitală a copilului. Un studiu făcut în timpul perioadei de lockdown a pandemiei a arătat că unul dintre avantajele acelei perioade pentru părinții români a fost că au descoperit viața digitală a copiilor, pentru că aceasta este una dintre foarte marile probleme ale părinților din România. 

Echipa de producție

Robert Ștefanof – producție podcast

Andreea Pietroșel – montaj

Adina Ionescu și Bogdan Gherasim – promovare

Bogdan Cazacioc – grafică

Nicoleta Fotiade – coordonator proiect

Un produs Mediawise Society

Mediawise Society - the official website of Mediawise Society in Romania and a platform for media literacy resources and services

Mediawise este o organizație non-guvernamentală, care produce resurse educaționale deschise, pentru oricine dorește să folosească educația media în procesul de predare. Pregătim profesori și bibliotecari pentru a preda educație media.  Mediawise este membră a International Association for Media Education.

 

 

Cu sprijinul 

Copiii și Ecranele – Amprenta Digitală
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citește mai mult