Alexandru este un tânăr bibliotecar dintr-un sat din Republica Moldova. E pasionat de fotografie, îi place să scrie și folosește blogul bibliotecii ca să publice. Este în căutare permanentă de teme și întrebări noi. Vede în biblioteca mai degrabă un centru comunitar. Organizează tot felul de acțiuni culturale pentru copii și comunitate. Chiar și seară de vizionat meci de fotbal pe ecranul mare al bibliotecii. Gândește contextul evenimentelor cu atenție și pune mult efort în pregătirea lor.
Pe o căldură sufocantă, Alexandru le-a propus copiilor din sat să vină „să facă o călătorie în epoca glaciară” la temperatura de +18 grade C din bibliotecă, unde Internetu-i gratuit și „apa-i proaspătă și rece de la Izvoare” (* text preluat din afișul publicat pe pagina de Facebook a bibliotecii). Crăiasa Zăpezilor, Ice Age și Regatul de Gheață au fost propuse pentru lectură.
Tot ce se întîmplă la bibliotecă apare pe pagina de Facebook sau pe blogul bibliotecii, actualizate tot de Alexandru. În majoritatea pozelor apar copii. Semn că ceva i-a atras la bibliotecă.
L-am întâlnit pe Alexandru la cursurile de educație mediatică pe care le-am ținut în două etape (februarie, mai 2016) la Chișinău. La curs bibliotecarii și-au exersat gîndirea critică față de mesajele media, au învățat cum să folosească media online cu responsabilitate și cum să creeze și să comunice mesaje media. Am creat cursul în așa fel încât participanții să învețe cum să adapteze și să aplice exercițiile la ei în bibliotecă, cu membrii comunității sau colegi bibliotecari.
Ungherul media – educație & media la bibliotecă
Alexandru a ținut deja ateliere media cu copiii din sat și asta l-a determinat să încerce să ducă educația mediatică la alt nivel în bibliotecă și în comunitate.
Și-a propus să facă un club media local în care membrii comunității deja instruiți să se implice în acțiuni de educație media și de jurnalism cetățenesc. Unii dintre ei ar trebui să devină un soi de corespondenți de la ședințele Consiliului local, ale cărui decizii ar putea să apară și să fie dezbătute pe platformele media ale bibliotecii.
Îmi place mult ideea. Îmbină diferite metode de educație media și generează participare civică în rândul membrilor comunității.
Ca să-și pună ideile în practică, Alexandru va primi susținere financiară de la fundația IREX Europe. Cea care a susținut financiar și logistic și cursurile de educație mediatică din primăvara aceasta. Și care va susține alte 10 proiecte de educație media în biblioteci din Moldova.
Ungherul media al bibliotecii – concursul de proiecte la care au fost trimise propunerile – este un concept de spațiu deschis care promovează educația și media în bibliotecă. A fost croit în completarea cursurilor. Un imbold în plus pentru bibliotecari să-și pună creativitatea la contribuție, să folosească noile competențe media și să propună situații de învățare despre media pentru comunitate.
Am evaluat și eu propunerile bibliotecarilor alături de colegii de IREX Europe. Așa am avut acces la proiecte în avanpremieră. Unele sunt bune, altele cu potențial de îmbunătățire. M-am bucurat de două ori însă.
În primul rând, cursul a contat. În al doilea rând, toate propunerile converg către aceeași idee – de comunitate de practică. Cea care stă la baza a tot ceea ce încercăm să construim la Mediawise în România.
Mi-ar plăcea să aflu dacă în bibliotecile din România există inițiative similare. Invit bibliotecarii să ne scrie în secțiunea de comentarii de mai jos sau la [email protected]. Ne-ar plăcea să vorbim despre posibilitatea de a face proiecte comune, căci nevoia pentru educație media la bibliotecă și public interesat există. Se vede din Moldova.