MEDIAWISE SOCIETY

Amprenta Digitală: podcastul de cultură și educație media

Media fac parte din viața noastră, suntem înconjurați de media, dar nu avem un permis de conducere care să ne certifice că suntem competenți în a citi, auzi, înțelege, crea media

Fie că ne place sau nu, trăim o mare parte din viață conectați la lumea digitală. Socializăm, căutăm informații, ne distrăm, comunicăm și lăsăm zi de zi în urma noastră amprente digitale. 

Viețile noastre sunt influențate de ceea ce se întâmplă în lumea digitală și de felul în care folosim media. E un tip de interacțiune pentru care școala ne-a pregătit prea puțin sau deloc. 

Influenceri, manipulare, propagandă, clickbait, colectare de date personale, informația ca marfă, deepfake, dezinformare, identitate, ecrane, binge-watching, selfie, drepturi digitale, sunt concepte, teme și idei prea puțin predate în școli. 

La Amprenta Digitală vorbesc despre toate aceste lucruri Nicoleta Fotiade, expert-trainer în educație media, și Anca Velicu, cercetătoare în domeniul sociologiei media și trainer, într-un podcast de cultură și educație media, care se adresează tinerilor, părinților și profesorilor.

 

 

ANCA VELICU este sociolog, cercetătoare la Institutul de Sociologie al Academiei Române, autoare a numeroase studii și articole pe teme legate de utilizarea internetului de către copii și tineri, folosirea tehnologiilor digitale în educație și beneficiile și medierea parentală.

 

 

 

 

 

 

NICOLETA FOTIADE este președinta International Association for Media Education și a MEDIAWISE SOCIETY, specialistă și formatoare în comunicare și educație media cu peste 20 de ani de experiență, autoare de cursuri și manuale de educație media.

De ce să ascultați Amprenta Digitală

Paradoxal, educația media este un subiect de nișă în societate, deși ar trebui să fie subiect obligatoriu la școală, având în vedere cât de prezente sunt media în viața copiilor noștri și a noastră.

În 2014 am creat Mediawise Society tocmai pentru a face un ONG dedicat educației media. Abordarea noastră în programul de educație media este foarte inclusivă, avem în vedere toate aspectele sociale, politice, economice și culturale, pe care le presupune interacțiunea cu media, și, de asemenea, implicațiile personale.

În primul rând, nu vorbim de educație cu instrumente media, cu platforme, ci vorbim despre un process de învățare despre media. Vorbim despre cum funcționează media, despre producători de mesaje media, despre public, despre noi înșine, percepțiile și emoțiile noastre în interacțiunea cu media. Vom vorbi despre lucruri care au legătură cu toate tipurile de media și tehnologiile care ne înconjoară și pe care le folosim zilnic. Vom încerca să abordăm teme, precum parenting digital, date personale, dezinformarea, teoriile conspirației și efectele acestora în comunicarea mediată, inteligența artificială, subiecte care devin tot mai importante.

 

Echipa de producție

Robert Ștefanof – producție podcast

Andreea Pietroșel – montaj

Bogdan Gherasim și Adina Ionescu – comunicare

Bogdan Cazacioc – grafică

Nicoleta Fotiade – coordonator proiect

 

Un produs Mediawise Society

Mediawise Society - the official website of Mediawise Society in Romania and a platform for media literacy resources and services

 

Mediawise este o organizație non-guvernamentală, care produce resurse educaționale deschise pentru oricine dorește să folosească educația media în procesul de predare. Pregătim profesori și bibliotecari pentru a preda educație media. 

Mediawise este membră a International Association for Media Education. 

 

Cu sprijinul

Institutului Francez

Ascultă ultimele episoade

Abonează-te la newsletter

Înscrie-te la newsletter-ul Mediawise pentru a rămâne la curent cu ultimele noastre proiecte, evenimentele și ateliere.

DONEAZĂ!

Fii informat!
Abonează-te la newsletterul nostru și vei primi gratuit notificări când publicăm materiale noi.