MEDIAWISE SOCIETY
Educație media la bibliotecă
Am publicat Ghidul ”Educație media prin film documentar la bibliotecă” pe care îl poți folosi și tu ca îndrumare!
„Educație media prin film documentar la bibliotecă” este un proiect al Asociația One World Romania și Mediawise Society prin care dorim să creștem competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic.
Bibliotecile sunt noduri accesibile ale cunoașterii, de aceea trei centre bibliotecare din județe și regiuni diferite – Dâmbovița, Gorj și Tulcea – fac parte din acest proiect punând bazele unui efort de lungă durată, cu multiple beneficii educaționale.
Proiectul are două etape: inițial, bibliotecarii din cele trei județe, interesați de a propune filmul documentar la bibliotecă, vor lua parte la cursuri de educație media pe parcursul următoarelor trei luni.
Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica aceste cunoștințe și abilități noi de analiză critică pentru a crea și a pune în practică un format de proiecții de film, evenimente și ateliere pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua a proiectului. Pentru a dezvolta conținutul acestor cursuri cu metode de învățare activă, resursele Asociației OWR în ceea ce privește filmul documentar cu accent pe drepturile omului intră în dialog cu expertiza în media literacy a asociației Mediawise Society, într-un demers interdisciplinar. Atelierul este susținut de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society.
Participanții vor învăța despre producția filmului documentar și își vor dezvolta competențe de analiză critică a imaginii în contextul receptării mesajelor media, printre temele abordate fiind: filmul documentar cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate; analiza filmului documentar din perspectiva publicului; limbaj vizual și reprezentarea prin imagine (denotativ – conotativ, manipularea imaginilor etc.); înțelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică (Sahia Vintage) și contemporană. Astfel, aducem filmul documentar în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanților la noi chei de lectură în relație cu imaginea, dar și în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.
Formatori
Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecționer sau moderator de discuții cu mai multe festivaluri de film din România.
Nicoleta Fotiade este expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Crede că educația media ar trebui să fie parte integrantă în formarea noastră pe tot parcursul vieții. Este președinta asociației Mediawise Society, co-fondatoare a International Association for Media Education (IAME) și lector asociat la Universitatea din București.
ORGANIZATORI Asociația One World Romania
PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE Administrația Fondului Cultural Național
PARTENERI Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița, Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea, Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj, Mediawise Society, KineDok România
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița, 13-14 aprilie 2022
Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea, 25-26 mai 2022
Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj, 8-9 iunie 2022
Abonează-te la newsletter
Înscrie-te la newsletter-ul Mediawise pentru a rămâne la curent cu ultimele noastre proiecte, evenimentele și ateliere.