Nicoleta Fotiade, președinta Mediawise Society, a fost invitata emisunii Dincolo de ALB ȘI NEGRU cu Cătălin Ștefănescu la TVR 1 din 11 aprilie. Urmărește mai jos întreaga discuție!
Câteva din ideile discutate:
- Educația media îți provoacă și exersează spiritul critic, pe care îl antrenezi punându-ți întrebări: despre acțiunile tale, despre relația ta cu conținuturile media (de la mesaje, postări și jocuri până la articole de presă sau seriale online).
- Cum a ajuns la mine o anume informație? Ce elemente mă fac să o consider corectă?
- Ce mă face să simt sau cum mă face să acționez? De ce vreau să dau informația mai departe?
- În ce context a fost “fabricat” produsul media care a ajuns la mine? Cine l-a produs? Ce așteptări (comerciale sau de altă natură) are de la mine?
Nu plecăm de la ideea alarmistă că suntem victimele media, pentru că asta ar fi o abordare puțin restrictivă a educației media. E greu să ai deschidere față de educație media dacă relația cu profesorul este unidirecțională, îți predă dintr-o poziție de superioritate, din care ți se spune că ești manipulat, ti se spune ce e adevărat și ce este fals.
Alternativa nu este să fii mângâiat pe creștet, ci să fii încurajat să îți pui întrebări. Educația media este un proces de învățare reflectiv, care se bazează mult pe negociere între formator si cursanți, pe ideea de a chestiona cunoștințele pe care aceștia le-au dezvoltat în mod spontan despre media.