Am făcut educație media cu liceenii pasionați de filme documentare. În perioada 4 – 13 aprilie 2025, am fost prezenți la festivalul de film documentar pentru drepturile omului, One World Romania în calitate de parteneri strategici în programul Juriul liceenilor. De trei ani încoace asigurăm selecția Juriului liceenilor, formarea în educație și cultură media, dar și mentoratul celor 15 adolescenți minunați, care au avut misiunea de a viziona și dezbate 9 filme aflate în competiție pentru a alege câștigătorul.
Le-am pregătit liceenilor o zi de curs în care au avut ocazia să vorbească despre comunicare mediată în democrație, libertate de expresie, despre ideea de comunitate și să reflecteze la interacțiunea lor în cultura digitală – toate, subiecte relevante pentru tema ediției din acest an a festivalului: M-auzi!? Au aflat lucruri noi despre estetica și producția filmului documentar, au colaborat cu colegii de Juriu în diverse activități interactive de educație media, și-au exersat argumentarea și ascultarea activă în dezbaterile, care au atins analiza democrației și din perspectiva mărturiilor unor oameni care au trăit în regimuri totalitare, dar care au avut posibilitatea să facă tranziția la democrație.
Tutorii Juriului liceenilor OWR18 au fost Nicoleta Fotiade, colega noastră expertă-formatoare în educație media și președinta Mediawise Society și Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film.










Filmul Laguna Soldatului de Pablo Alvarez – Mesa a câștigat competiția de anul acesta pentru modul în care abordează teme complexe și relevante, puțin dezbătute în societatea noastră, și modul în care îmbină elementele cadrului natural și istoria Columbiei printr-o stilistică aparte.
Mențiunea specială i-a fost acordată filmului The Shards (Cioburi) de Masha Chernaya, un documentar care prezintă impactul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, atât în plan personal, cât și asupra societății ruse, în special a tinerilor, într-un mod profund și intim. Mai multe detalii despre Juriul liceenilor aici.