parallax background

Interviu – Ana-Maria Ghioc, prof. CN Grigore Moisil București: „Atelierul Mind Over Media ne oferă o resursă inestimabilă”

decembrie 23, 2018

Ana-Maria Ghioc, profesor de engleză la Colegiul Național Grigore Moisil, te încurajează să integrezi noțiuni de educație media la școală, indiferent de materia pe care o predai. Mediawise Society vine în sprijinul profesorilor cu proiecte de lecție, materiale de învățare gratuite și o platformă online interactivă, Mind Over Media.

Elevii ar trebui să învețe despre propagandă la școală?

Cu siguranță, da. În primul rând pentru că eu cred că școala ar trebui să-i pregătească pentru lumea în care trăim, pentru secolul al XXI-lea. Cred că este nevoie să avem elevi care își pun întrebări pentru că, mai departe, devin cetățeni care votează, care ar trebui să fie implicați în viața socială și politică. Este esențial ca ei să analizeze critic mesajele pe care le primesc, este o avalanșă de mesaje și este vital ca ei să aibă abilitățile, mijloacele care să le faciliteze înțelegerea mesajelor media și a propagandei.

Cât de utilă este educația media la școală?

Eu cred cu tărie în educația media. Cred că ar trebui integrată și se poate face acest lucru la majoritatea disciplinelor de studiu. La engleză este mai ușor pentru că manualele și materialele pe care le folosim sunt centrate pe imagine, pe audio, și atunci este mai ușor să facem deconstrucția unui mesaj media. Programa este destul de flexibilă: putem să îmbinăm cerințele programei și, în același timp, să abordăm elementele și principiile educației media.

La ce alte materii crezi ca ar mai putea fi folosită [educația media]?

La limba română, cu siguranță la disciplinele sociale și științele umaniste. Chiar și la matematică și științe există portițe când s-ar putea studia documentare sau orice alte tipuri de mesaje media care vin să potențeze specificul disciplinei.

Poți folosi la clasă ce ai învățat la atelierul Mediawise despre propagandă?

Cu siguranță, da. Uneori cred că suntem nesiguri să încercăm ceva nou pentru că ne lipsesc informațiile, dar atelierul de oferă o resursă inestimabilă. Avem lecții, avem materiale care pot fi utilizate la clasă, o platformă online interactivă. Ni se oferă niște instrumente pe care le-am putea integra cu ușurință la clasă, atâta vreme cât este și o dorință de a încerca.

Seria de ateliere Propagandă pentru gândire critică face parte din proiectul Mind Over Media.

Puteți susține financiar asociația Mediawise Society AICI!

Interviu – Ana-Maria Ghioc, prof. CN Grigore Moisil București: „Atelierul Mind Over Media ne oferă o resursă inestimabilă”
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citește mai mult