parallax background

Dependenți de telefon sau avizi de socializare?

martie 22, 2018
Telefon

Cercetătorii canadieni spun că există un motiv pentru care suntem lipiți de ecranele telefoanelor mobile și nu este dependența de tehnologie sau telefon.

„Uite cum ne distruge telefonul!”
„Dependența de telefoane inteligente și de internet, boală psihică!”

Sunt mesaje pesimiste și avertizări alarmiste pe care le întâlnim frecvent. Consumul de media și tehnologie e văzut adesea ca un comportament patologic și antisocial. Și totuși, telefoanele mobile nu provoacă dependență, potrivit unei analize realizate de cercetători ai departamentului de psihologie și antropologie de la Universitatea McGill din Canada.

Aceștia spun că folosim tehnologia ca instrument pentru a ne satisface nevoia înnăscută de socializare. Iar dorința de interacțiune socială este o trăsătură fundamentală a evoluției umane care precede cu mult utilizarea dispozitivelor digitale. Petrecem atât de mult timp online, pe telefon sau tabletă, pentru că tindem să fim mai degrabă hiper-sociali decât antisociali, conform studiului.

  • Funcțiile cele mai accesate pe telefoanele mobile sunt cele care ne conectează cu alți oameni (social media, mesaje online și SMS, apeluri telefonice etc);
  • Atunci când căutăm informații și știri, vrem să învățăm de la ceilalți, să fim la curent cu ultimele evenimente și noutăți și să-i informăm mai departe pe cei care ne urmăresc. Aplicațiile și site-urile de știri încurajează comunicarea: dăm like și comentăm pentru a obține reacții și atenție.
  • Multe jocuri video și online oferă recompense sociale și te antrenează să fii mai competitiv social.

De ce căutăm socializarea digitală?

Studiul analizează interacțiunea oamenilor cu noile media digitale prin prisma antropologiei și evoluției umane și reexaminează principalele concluzii ale cercetărilor științifice din aceste domenii. Cercetătorii consideră că suntem construiți în mod natural să descoperim lumea prin ochii altor oameni.

Înainte să luăm o decizie sau să ne exprimăm părerea, devenim preocupați de ‘ceea ce cred ceilalți’ și ce se așteaptă de la noi. Această tendință de a ne lăsa influențați de așteptări și factori externi a jucat un rol important în dezvoltarea și menținerea comunității și a vieții sociale.

Atunci când trimitem mesaje și email-uri sau folosim social media ne hrănim nevoia de:

  • a fi conectați și ascultați de cei din jurul nostru;
  • a comunica și interacționa;
  • a monitoriza viețile celorlalți și a ne compara cu ei;
  • dorim să fim vizibili și apreciați.

Ne verificăm telefonul constant pentru că:

Notificările pe care le primim ne alertează că cineva interacționează cu noi. Socializarea digitală sau offline activează circuitul de recompensă din creier, care ne răsplătește cu o stare de bine (prin creșterea nivelului de dopamină). În timp, legătura devine tot mai puternică și se creează obișnuința de a ne verifica telefonul. Cu fiecare alertă, anticipăm și ne dorim să primim și mai multe notificări.

Cum să restabilești controlul, când ai ajuns să verifici prea des telefonul:

  • În primul rând, relaxează-te! Nevoia de a verifica des telefonul reflectă o dorință naturală de a interacționa social;
  • Dezactivează semnalele audio și notificările pentru a întrerupe obiceiul de a reacționa imediat la alerte;
  • Stabilește și respectă intervale fixe și regulate în care poți să folosești telefonul sau să intri pe rețelele de socializare;
  • Vrei să fii mai productiv și mai puțin stresat? Convinge-ți prietenii, familia și colegii să urmați un protocol de comunicare: intervale de timp în care puteți fi contactat, interziceți comunicarea în weekend sau după o anumită oră etc.

Vrei să știi mai multe despre subiect? Citește integral studiul „Hypernatural Monitoring: A Social Rehearsal Account of Smartphone Addiction”, Samuel P.L. Veissière și Moriah Stendel, Universitatea McGill din Montreal, Canada, publicat în jurnalul Frontiers, 20 februarie 2018.

Dependenți de telefon sau avizi de socializare?
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citește mai mult