Citește raportul în format PDF interactiv!
Cuprins
1 Educație pentru competențe media 4
1.1 Viziunea și convingerile noastre 4
1.2 Ce facem 5
1.3 Echipa 5
1.4 Membri de onoare în Consiliul Consultativ (în formare) 5
1.5 Susținătorii și voluntarii noștri 6
2.1 Atelierele MEDIAWISE 7
2.2 Rețeaua de educație pentru competențe media în centrul și sud-estul Europei 10
2.3 Resurse educaționale 11
3 Comunicare și prezență online: 13
3.1 Mediawise.ro – platforma online a organizației 13
3.2 Prezență în media de socializare online (Facebook, Twitter, LinkedIn) 13
3.3 Suntem prezenți în presă și în mediul online: 13
4 MEDIAWISE Society a participat … 15
5 MEDIAWISE Society a susținut: 17
7 Creșterea capacității organizaționale în primul an de activitate: 18
8.1 Fii voluntar 18
8.2 Donează online 19
8.3 Redirecționează 2% din impozitul tău pe venitul global către MEDIAWISE Society 19
8.4 Contracte de sponsorizare (de către persoane juridice) 19
MEDIAWISE Society a apărut la inițiativa a trei membri fondatori, cu expertiză și experiență în domenii diferite – comunicare și media, cercetare, jurnalism, investiții financiare – și cu ideea că educației media în România i-ar servi o inițiativă dedicată. În momentul de față, o echipă de aproximativ 10 oameni se implică în construcția și acțiunile organizației.
Contribuim la inovația și creșterea calității în educație și a competențelor media și digitale ale copiilor și tinerilor. Dezvoltăm resurse educaționale deschide pentru educație media. Folosim unelte media digitale și metode de învățare prin colaborare în ateliere și cursuri de formare pentru profesori și elevi. Milităm pentru actualizarea programei școlare și a pregătirii profesorilor cu realitatea socială a copiilor în care media sunt tot mai prezente.
Nicoleta Fotiade, expert educație media și fondatoare MEDIAWISE Society
MEDIAWISE Society este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în anul 2014 în București. Creștem competențe media și digitale în rândul copiilor, tinerilor și adulților, tot mai necesare în contextul progresului tehnologic și al comunicării sociale mediate.
Media cu bune și cu rele.
Prin media și cu media ne informăm, ne distrăm, socializăm, ne formăm opinii, ne dezvoltăm abilități de viață. Mijloacele de comunicare tradiționale și digitale sunt la îndemâna noastră mai mult ca oricând. Avem libertatea să creăm propriile mesaje și să le transmitem cu ușurință în spațiul public. Avem posibilitatea să ne exprimăm opinia politică și să ne asociem atunci când drepturile noastre civice sunt încălcate.
În același timp, avem obligația să respectăm diversitatea socio-culturală, atunci când interacționăm în mediul digital. Utilizatorii media trebuie să știe că mesajele media pot fi transmise cu intenția de a face propagandă mincinoasă, de a manipula opinii și atitudini în direcții dorite, de a jigni sau de a instiga la ură rasială.
Cu bune și cu rele, media fac parte din viața noastră. Influența media se manifestă în moduri diferite, în funcție de educația, personalitatea, preferințele și motivațiile noastre, ale celor care consumăm și interacționăm cu media, și în funcție de contextul socio-cultural în care trăim. Iar competențele media (en.media literacy) – care includ competențele digitale – sunt răspunsul pentru folosirea constructivă și critică a conținuturilor și instrumentelor media.
Credem că:
Valorile noastre:
|
Echipa a lucrat voluntar pe tot parcursul anului.
Consiliul Director
Ne sfătuim cu profesioniști cu experiență îndelungată în domeniul educației și cercetării media în țările lor și internațional. (english below)
MEDIAWISE Society se sprijină pe implicarea voluntarilor și membrilor săi:
În comunitatea MEDIAWISE, ne mobilizăm pentru educație media! Vrem să dezvoltăm o comunitate de practicieni pentru competențe media (en. media literacy) care să contribuie la dezvoltarea de resurse educaționale și ateliere de lucru, la popularizarea educației media în România și la implicarea în acțiunile de advocacy pentru competențe media în învățământul formal.
Resursele MEDIAWISE sunt creații proprii sau materiale de educație media traduse și adaptate pentru a susține educația media în diverse situații de învățare, la școală, în familie, între prieteni. Folosește-le cu încredere!
Comunitatea beneficiază de cercetările marca MEDIAWISE Society și de recomandările noastre din lumea cercetărilor academice în educație, comunicare și media din toată lumea.
Dacă vrei să susții MEDIAWISE Society, informează-te aici.
Conceptul nostru de atelier pentru competențe media – destinat membrilor comunității MEDIAWISE interesați să țină propriul atelier – poate fi adaptat în funcție de temă, de abilitățile conducătorului de atelier, de spațiul de lucru, de materialele necesare și altele.
Conducătorii atelierelor lucrează voluntar și decid singuri propriul program/calendar. Beneficiază de îndrumarea și expertiza de educație media a echipei MEDIAWISE Society, de resursele noastre educaționale, inclusiv de sfaturi legate de organizarea atelierului și de promovarea acestuia pe canalele online ale asociației.
Fii conducătorul propriului tău atelier Mediawise! Trimite propunerea ta online!
Citește despre atelierul de competențe media pentru studenți inițiat și realizat la Timișoara de Daniel Ciurel, cu asistența și îndrumarea noastră.
Afișul atelierului:
Către sfârșitul anului 2014, MEDIAWISE Society a demarat o campanie de identificare a organizațiilor și practicienilor de educație media din centrul și sud-estul Europei, dornici să se adune într-o rețea de colaborare / comunitate de practicieni în domeniul educației media (en. Center and South Eastern Europe Media Literacy Network – CSEE ML Network). În context regional și/sau local, oameni și organizații din acest domeniu se întâlnesc foarte rar ca să dezvolte proiecte împreună. În regiune, lipsește un grup puternic de advocacy pentru politici de educație media. Cele mai multe organizații depind de partenerii occidentali să se implice în proiecte europene. Chiar dacă astfel de parteneriate sunt binevenite pentru schimbul de experiență și expertiză, rezultatele nu sunt întotdeauna eficiente în plan regional și local. Această rețea regională nou-creată ar trebui să aibă un impact local mai mare (1) pentru a face educația media mai populară, (2) pentru proiecte și parteneriate regionale de educație media, (3) pentru o mișcare regională de advocacy pentru politici de educație media.
Parteneriat internațional cu EVENS FOUNDATION
Planul nostru a coincis cu cel al Evens Foundation – din Antwerp, Belgia – acela de a organiza o conferință internațională la Varșovia, cu scopul de a genera contextul de întâlnire pentru (și de a stimula colaborarea între) organizațiile europene în domeniul educației media – Media Meets Literacy, 21-22 mai 2015. MEDIAWISE Society a devenit partener oficial al conferinței, cu un atelier de lucru propriu, în care participanți din centrul și sud-estul Europei se vor întâlni să gândească conceptul și forma de organizare a viitoarei comunități.
Începând cu septembrie 2014, echipa MEDIAWISE Society a dezvoltat o serie de sugestii de lucru pentru competențe media, care pot fi folosite gratuit de către profesori și învățători cu elevii lor. Resursele sunt disponibile pe pagina Facebook a organizației și vor fi adaptate și publicate pe platforma www.educatiemedia.ro în 2015.
După un apel pentru traducători-voluntari transmis în mediul online, 8 voluntari s-au oferit să contribuie la traducerea resurselor de educație media, pentru adaptarea și publicarea lor pe platforma educatiemedia.ro. Adaptarea, redactarea și publicarea online a materialelor în limba română este în lucru.
Căutăm voluntari pentru echipa de editare, redactare, publicare și promovare online a materialelor educaționale (2-3 persoane).
Parteneriat cu editura LearnForward și Institutul de Sociologie, decembrie 2014
La propunerea editurii LearnForward, am semnat parteneriatul pentru digitalizarea și promovarea raportului de cercetare ‘NetChildrenGoMobile în Romania’ într-un format prietenos, ușor de citit.
În decembrie 2014, a fost lansată platforma online www.mediawise.ro (care poate fi accesată și la adresa www.educatiemedia.ro). Întreg procesul de producție a platformei online – structură, redactare texte, traducere în limba engleză, programare, layout etc.) a fost făcut cu contribuția voluntară a trei persoane (mulțumiri speciale lui George Hari Popescu pentru implicare) și cu cheltuială personală (domenii, template). Mulțumim APTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet) pentru găzduirea gratuită pe server. Platforma este în continuare întreținută și actualizată cu implicarea voluntară a două-trei persoane.
MEDIAWISE Society are pagină de Facebook, profil de Twitter și LinkedIn. Creșterea membrilor pe pagina de Facebook este organică (nu am folosit metode de promovare comerciale). În 9 luni, pagina a adunat 309 membri. Implicarea celor înscriși pe pagină și a celor care văd postările noastre prin intermediul prietenilor este în creștere. Profilul de Twitter preia toate postările paginii de Facebook. Mai este folosit în situații specifice mediului – e.g. mesaje scurte din timpul acțiunilor, evenimentelor noastre sau la care participăm.
Blogul de Educație Media găzduiește articole de opinie ale membrilor MEDIAWISE Society, dar și ale invitaților. De asemenea, anunțurile legate de acțiunile organizației sunt publicate pe același blog. Din decembrie 2014 până-n aprilie 2015, au fost publicate 14 materiale de opinie și anunțuri.
În primul an de la înființare, echipa MEDIAWISE Society a investit mare parte din timpul și energia sa în activitățile de dezvoltare organizațională. Dintre acestea, menționăm planificarea strategiei organizaționale pe termen mediu si lung, a strategiei de comunicare și fundraising (identitate vizuală, structura și dezvoltare website, întreținere conturi de social media etc.), atragerea de parteneriate instituționale (naționale și internaționale) și de voluntari.
Echipa MEDIAWISE Society s-a implicat în activități de formare în educație media (atelierul Grundvig). A dezvoltat atelierul media la Clubul Alternativ din cartierul Ferentari al asociației Policy Center for Roma and Minorities (iulie 2014-ianuarie 2015, cu o frecvență săptămânală aproximativă). A început documentarea și redactarea sugestiilor de lucru de educație media pentru învățători și profesori. O parte au fost promovate pe platforma Facebook a organizației. Lucrăm la traducerea, editarea, adaptarea și publicarea materialelor într-o bază de date online la MEDIAWISE.ro.
Suntem o organizație mică, înființată în 2014 și funcțională numai datorită implicării voluntare a prietenilor, membrilor și susținătorilor noștri. Ajută-ne să creștem MEDIAWISE Society ca să oferim noi resurse de educație media, să dezvoltăm noi ateliere de învățare despre media și studii de cercetare independente!
Investește în activitățile noastre de educație media! Ai la dispoziție mai multe posibilități:
Alătură-te echipei de voluntari MEDIAWISE Society! Scrie-ne la adresa de email office@mediawise.ro. Iată câteva moduri în care poți ajuta volutar:
Susține activitățile noastre prin donații financiare online. Poți dona orice sumă dorită (în lei), online, prin intermediul serviciului pus la dispoziţie cu sprijinul PayPal la http://mediawise.ro/contribute/donations/
În acest scop, îți punem la dispoziție formularele necesare, atât în forma standard (care pot fi imprimate și completate ulterior), cât și în formă editabilă, acestea din urmă având precompletate cu datele MEDIAWISE Society.
Formularul 230 pentru persoane angajate:
format standard
format precompletat cu datele noastre. Depune formularul semnat în 2 exemplare.
Formularul 200 pentru persoane cu profesii liberale sau cu venituri din mai multe surse
Denumire entitate nonprofit: ASOCIAȚIA MEDIAWISE SOCIETY
Cod de identificare fiscală al entității nonprofit: 33101478
Cont bancar (IBAN): RO71INGB0000999905449772
ING Bank Bucuresti Centrala
Cod SWIFT: INGBROBU
NOTĂ: Formularele tipărite sunt disponibile și în sediile administrației financiare. Poți completa datele organizației noastre acolo. Nu e nevoie să calculezi suma de 2% din impozit. Poți lăsa căsuța necompletată. Termenul limită de depunere a formularului este 25 mai al fiecărui an. Declarațiile pot fi depuse personal la sediul administrației financiare unde este înscris domiciliul tău sau pot fi trimise prin poștă.
Pentru detalii: http://www.taxeimpozite.ro/codul-fiscal/articol/id_33/pageID_5/6.html
Pentru detalii: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Cod_fiscal_norme_2012.htm#_Toc304299718
(art. 48 alin 5 din Codul fiscal – ultima versiune)
Dacă ești interesat să sponsorizezi acțiunile noastre, cum ar fi demarajul programului de Membership al Mediawise Society sau atelierele și cursurile noastre, contactează-ne la office@mediawise.ro.
Iți mulțumim pentru sprijin!
Echipa MEDIAWISE Society
aprilie 2015