Încă un an mediawise. Raport de activitate 2015

ipad-1044716

Descarcă raportul în format PDF interactiv sau răsfoiește-l AICI!

Educația pentru competențe media este un domeniu nou de formare în România, care are nevoie de inițiative atât în mediul de învățare formal, cât și în cel nonformal. La MEDIAWISE încercăm să construim o comunitate de educatori media care să se implice în promovarea competențelor mediatice pentru consum critic și folosire responsabilă a instrumentelor și conținuturilor media în rândul consumatorilor/utilizatorilor.

Sprijnim creșterea competențelor media și digitale ale copiilor și tinerilor. Dezvoltăm resurse educaționale deschise pentru competențe mediatice. Folosim unelte media digitale și metode de învățare interactive în ateliere pentru copii, tineri și părinți. Avem în plan cursuri de formare pentru profesori, bibliotecari și formatori. Milităm pentru actualizarea programei școlare și a pregătirii profesorilor cu realitatea socială a copiilor în care media sunt tot mai prezente.

MEDIAWISE Society a apărut la inițiativa a trei membri fondatori, cu expertiză și experiență în domenii diferite – comunicare și media, cercetare, jurnalism, investiții financiare. O echipă de 10 persoane se implică în construcția și acțiunile organizației.

Nicoleta Fotiade, expert educație media și fondatoare MEDIAWISE Society

I have been following the work of Mediawise Society with great interest. It’s a great example of how media literacy educators can intervene in public debate, and create a broader public movement. I wish you every success!’

‘Urmăresc activitatea Mediawise Society cu mare interes. Este un foarte bun exemplu despre cum educatori media pot interveni în dezbaterea publică și pot crea o mișcare publică mai amplă. Vă doresc mult succes!’

David Buckingham
Professor of Media and Communications, Loughborough University, UK

 

Cuprins 

 1. DESPRE #mediawise
 2. ACȚIUNE @mediawise
  2.1. Ateliere
  2.2. Resurse online
  2.3. Advocacy
  2.4. Mediawise a participat la…
 3. ÎN PARTENERIAT
  3.1. Media Literacy Europe
  3.2. COST – DigiLitEY
  3.3. Coaliția Educație Deschisă
  3.4. Factual
 4. PREZENȚĂ MEDIA & ONLINE
  4.1. Blogul #mediawise
  4.2. Secțiuni noi pe platforma mediawise.ro
  4.3. Prezență în media de socializare online
  4.4. Contribuții editoriale & apariții în presă
 5. BILANȚUL financiar 2015
 6. CINE SUNTEM
  6.1. Echipa
  6.2. Consiliul Director
  6.3. Consiliul Consultativ
 7. CUM POȚI SUSȚINE #mediawise
  7.1.  Fii voluntar
  7.2. Donează
  7.3. Redirecționează 2% din impozitul tău către #mediawise
  7.4. Contracte de sponsorizare (persoane juridice)
  7.5. Susținătorii noștri

1. DESPRE #Mediawise

Competențele media și digitale sunt tot mai necesare în contextul progresului tehnologic și al comunicării sociale mediate. Ne-am propus să contribuim la creșterea competențelor media ale copiilor, tinerilor, dar și ale adulților.

MEDIAWISE Society este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în anul 2014 în București. Grupurile noastre țintă sunt copiii, adolescenții și părinții lor, dar și adulții care lucrează în domeniul educației, al formării și informației – profesori, învățători, bibliotecari și formatori.

Media cu bune și cu rele

Prin media și cu media ne informăm, ne distrăm, socializăm, ne formăm opinii, ne dezvoltăm abilități de viață. Mijloacele de comunicare tradiționale și digitale sunt la îndemâna noastră mai mult ca oricând. Avem libertatea să creăm mesaje și să le transmitem cu ușurință în spațiul public. Avem posibilitatea să ne exprimăm opinia politică și să ne asociem atunci când drepturile noastre civice sunt încălcate.

În același timp, avem datoria să respectăm diversitatea socio-culturală, atunci când interacționăm în mediul digital. Utilizatorii media trebuie să știe că mesajele media pot fi transmise cu intenția de a face propagandă, de a manipula opinii și atitudini, de a jigni sau de a instiga la ură rasială.

Cu bune și cu rele, media fac parte din viața noastră. Influența media se manifestă în moduri diferite, în funcție de educația, personalitatea, preferințele și motivațiile celor care le consumă și care interacționează cu ele, în funcție de contextul socio-cultural în care trăiesc. Iar competențele media (en.media literacy) – care includ competențele digitale – sunt condiția pentru consum critic și folosirea responsabilă a conținuturilor și instrumentelor media.

Credem că

 • Tinerii și copiii ar trebui să învețe despre relația și experiențele lor cu media, despre cultura media în care trăiesc.
 • Profesorii au nevoie de programe de formare inițială și continuă pentru competențe media, ca să adapteze programa școlară la realitățile media ale elevilor.
 • Bibliotecile și bibliotecarii pot înlesni un mediu propice educației cu și despre media.
 • Părinții trebuie să discute cu copiii lor despre experiențele lor online, care au devenit parte din creșterea și cultura lor.
 • Avem nevoie să ne îmbunătățim competențele media (en. media literacy) pe tot parcursul vieții.

#cpmediawise (Comunitatea de practică)

Intenționăm să dezvoltăm o comunitate de educatori pentru competențe media (en. media literacy) care să contribuie la

 • Crearea de resurse educaționale
 • ateliere pentru competențe media,
 • Popularizarea educației media în România și
 • Implicarea în acțiunile de advocacy pentru competențe media în școli.

Mizăm pe implicarea învățătorilor și a profesorilor, a bibliotecarilor și formatorilor, care au posibilitatea să contribuie la creșterea competențelor media ale copiilor și adulților.

De asemenea, avem nevoie de implicarea părinților în acțiunile noastre de advocacy, dar și ale tinerilor.

În 2015, am îmbunătățit comunicarea online pe acest subiect, am schimbat contacte și am vorbit cu posibili susținători și membri despre comunitatea de care avem nevoie pentru educație media. Am continuat să dezvoltăm resursele de educație media în limba română.

Resursele MEDIAWISE sunt creații proprii sau materiale de educație media traduse și adaptate pentru a susține educația media în diverse situații de învățare, la școală, în familie, între prieteni.

Comunitatea beneficiază de recomandările Mediawise din lumea cercetărilor academice în educație, comunicare și media din toată lumea și de articolele de specialitate traduse și editate cu ajutorul membrilor comunității.
Avem în plan lansarea unui program de membership #mediawise și un curs independent pentru educatori media. Căutăm susținere financiară pentru a demara cele două proiecte complementare, cu potențial de autosusținere. Pentru detalii ne poți scrie la office@mediawise.ro.

2. ACȚIUNE @Mediawise

Vino să-ți dezvolți competențele media la Mediawise! Vei înțelege cum funcționează media, cum îți influențează obiceiurile, ce rol și utilitate au în viața ta de fiecare zi, cum să fii utilizator online responsabil și cum să consumi critic mesajele media.

2.1. ATELIERE @mediawise

DSC0468

În 2015 am lansat atelierele @mediawise.
Am început cu atelierul de creație pentru copii ‘Povești în imagini (noiembrie 2015) și am continuat cu atelierul pe tema informării corecte – Eu cum mă informez (decembrie 2015).
Cel de-al doilea atelier a fost organizat în contextul #colectiv și al atacurilor teroriste de la Paris, când dezinformarea și mesajele alarmiste au preluat media sociale timp de câteva săptămâni.

aaa

FOTO 4 EU CUM MA INFORMEZIMG_2926

Din ianuarie 2016, beneficiarii noștri pot alege din trei ateliere pentru copii cu vârsta între 5 și 12 ani – Copiii în fața televizoruluiCe e publicitatea? și Povești în imagini – și unul pentru părinți (Copilul meu este online).

Ținem atelierele în spațiul familiar al școlii sau al grădiniței, în cafenele, biblioteci sau alte spații de învățare alternative, pentru un grup de minim 10 – maxim 15 participanți, în ziua stabilită de comun acord. Participarea la atelier se face pe baza înscrierii grupului și a unei taxe accesibile.
Ateliere @mediawise pot fi adaptate și susținute în limba engleză. ENGLISH version available!

12596789_10206207970460699_819464336_o

Avem în lucru ateliere @mediawise pentru preadolescenți și adolescenți, profesori și bibliotecari, pe care le adaptăm în funcție de nevoile de formare și de interes.

 Taxa de participare la ateliere susține activitatea Mediawise Society.
Citește despre acțiunile noastre!

Creează propriul atelier – formular online

Conceptul nostru de atelier pentru competențe media – destinat membrilor comunității MEDIAWISE interesați să țină propriul atelier – poate fi adaptat în funcție de temă, de abilitățile conducătorului de atelier, de spațiul de lucru, de materialele necesare și altele.

Conducătorii atelierelor lucrează voluntar și decid singuri propriul program/calendar. Beneficiază de îndrumarea și expertiza de educație media a echipei MEDIAWISE Society, de resursele noastre educaționale, inclusiv de sfaturi legate de organizarea atelierului și de promovarea acestuia pe canalele online ale asociației.

 Construiește atelierul tău #mediawise! Trimite propunerea ta online!

2.2. RESURSE online

În al doilea an de activitate, echipa Mediawise a continuat să traducă și să editeze materiale suport pentru educație media, pe care profesorii și învățătorii le pot folosi în clasă cu elevii lor. Materialele sunt publice pe platforma educațiemedia.ro la secțiunea Resurse educaționale. Toate materialele au fost obținute cu implicarea voluntară a echipei.

Dacă vrei să susții crearea de mai multe materiale suport de educație media
pentru profesori, copii și părinți, informează-te aici!

resurse

resurse 2

Articole de specialitate pentru #cpmediawise. Cu ajutorul voluntarilor Mediawise, am tradus primele două articole din domeniul media și al comunicării.

Materiale interactive. Am oferit vizitatorilor site-ului nostru posibilitatea de a reflecta la diverse aspecte ce țin de utilizarea mediilor digitale într-un mod interactiv, prietenos și ușor de înțeles. Cât contează pentru tine credibilitatea informațiilor pe care le retransmiți pe social media? și ‘Ce tip de Like dai?’ Am folosit doar posibilitățile tehnice oferite de interfața WordPress în care este construit site-ul mediawise.ro

resurse 3


Căutăm voluntari pentru echipa de editare, redactare, publicare și promovare online a materialelor educaționale (2-3 persoane).


2.3. ADVOCACY @mediawise

Copiii cresc într-un context mediatic în continuă schimbare. Media digitale sunt folosite de copii de la vârste tot mai mici ca să se distreeze și să socializeze mai ales. 79% dintre copiii români între 9-16 ani au un profil pe o rețea de socializare – din studiul NetChildrenGoMobile.

Copiii au nevoie de competențe mediatice pentru a se descurca în noul univers informațional și al comunicării mediate. Din păcate, școala românească s-a adaptat foarte puțin la nevoile elevilor.

Am continuat acțiunile de advocacy prin care am încercat să atragem atenția Ministerului Educației și instituțiilor relevante asupra importanței educației media în pregătirea inițială și continuă a învățătorilor și profesorilor. La Ministerul Educației, la dezbaterea despre opționalele de educație civică, Nicoleta Fotiade a punctat importanța educației mediatice pentru implicare civică. Citește în articol despre argumente, alături de o fărâmă de istorie recentă a unui opțional de educație mediatică.

25 martie 2016, Educație mediatică pentru implicare civică

La Ministerul Educației, la dezbaterea despre opționalele de educație civică, Nicoleta Fotiade a punctat importanța educației mediatice pentru implicare civică. Citește în articol despre argumente, alături de o fărâmă de istorie recentă a unui opțional de educație mediatică.

4 decembrie 2015, SEMNEAZĂ! Competențe mediatice pentru profesori

5 organizații de media și 80 de profesori, cercetători, părinți și profesori universitari susțin introducerea educației pentru competențe mediatice în pregătirea cadrelor didactice. Mai poți semna scrisoarea trimisă luni 7 decembrie 2015 ministrului Educației, Adrian Curaj aici.

3 decembrie 2015, Patru proiecte pentru educație deschisă

În contextul schimbării de guvern, Coaliția RED România a adresat ministrului educației o scrisoare deschisă în care îi propune patru proiecte concrete pentru deschiderea sistemului de educație publică din România. Mediawise Society este membru al Coaliției RED România.

13 iulie 2015, Competențe digitale – mai mult decât TIC (2)

Mediawise Society recomandă Institutului pentru Științele Educației și Ministrului Educației lărgirea definiției competenței digitale în curriculum național, document în lucru aflat în dezbatere publică. Cu o actualizare în noiembrie 2015!

13 mai 2015, Programa ‘Educație pentru proprietate intelectuală’ ignoră realitatea practicilor online ale tinerilor 

Am susținut poziția colegilor de la Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI) care sunt de părere că opționalul despre drepturi de proprietate intelectuală (DPI) propus de Ministerul Educației pentru anul școlar 2014-2015 ar trebui să promoveze principiile educației deschise, să includă toate modelele pe care se construiește proprietatea intelectuală în lumea contemporană, în lumea Internetului – inclusiv, licențele libere și accesul deschis la resurse.

2.4. Mediawise A PARTICIPAT la…

 • ‘Dezbaterile societății civile cu privire la rolul școlii în formarea tinerilor cetățeni – disciplinele opționale’, organizată de Ministerul Educaţiei şi Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, martie 2016.
 • Întâlnirea membrilor COST DigiLitEY din Larnaca, Cipru, 17-18 martie 2016.
 • Conferința internațională Media and Learning din Bruxelles, 9-11 martie 2016, cu susținerea Evens Foundation.
 • Conferința ‘Ziua Internațională a Siguranței pe Internet’, organizată de Salvați Copiii în București, februarie 2016.
 • Conferința internațională de Media Literacy – „Actual perspectives for training academic staff in contemporary media education”, organizată de Deutche Welle Academy în parteneriat cu Facultatea de Pedagogie din Chișinău, Republica Moldova, noiembrie 2015. Nicoleta Fotiade a vorbit despre modelul de educație media pe care Mediawise Society îl construiește în România. Mai multe informații în articolul de pe blogul #mediawise.
 • Întâlnirea membrilor COST – DigiLitEY, 19-20 octombrie 2015.
 • Conferința despre „Importanța educației media și cinematografice” la EducaTIFF, 4 iunie 2015. Mai multe informații în articolul Nicoletei Fotiade pe blogul #mediawise.
 • O întâlnire cu elevii Colegiului National de Muzică “George Enescu din București, mai 2015.
 • Conferința internațională MediaMeets Literacy, Varșovia, 21-22 mai 2015. MEDIAWISE Society a fost partenerul oficial al Evens Foundation. La conferință au fost invitați membri ai organizațiilor europene în domeniul educației media ca să se întâlnească, să schimbe idei și bune practici. Nicoleta Fotiade a ținut o prezentare despre modelul de educație media #mediawise.
 • Întâlnirea de lansare a proiectului COST – DigiLitEY, 24 aprilie 2015, Bruxelles.
 • Conferința ‘Youth, Media and Diversity’ organizată de IHECS (Facultatea de Comunicare și Jurnalism) la Bruxelles, 2-3 aprilie 2015.
 • Masa rotunda organizată de Salvați Copiii de Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, februarie 2015. Citește despre dezbatere aici.

3. ÎN PARTENERIAT

În 2015 MEDIAWISE Society a inițiat rețeaua pentru practicienii de educație media Media Literacy Europe. S-a alăturat rețelei europene de cercetători DigiLitEY și Coaliției Educație Deschisă.

De la începutul anului 2016, Mediawise este partenerul organizației Funky Citizens în proiectul ‘Protecția consumatorului de politică’.

3.1. Media Literacy Europe – rețea informală pentru practicieni de educație media

Către sfârșitul anului 2014, MEDIAWISE Society a demarat o campanie de identificare a organizațiilor și practicienilor de educație media din centrul și sud-estul Europei, dornici să se adune într-o rețea de colaborare în domeniul educației media.

Cu sprijinul Evens Foundation din Antwerp, Belgia, Mediawise Society a organizat la conferința din Varșovia un atelier de lucru cu practicieni de educație media interesați să participe în rețeaua informală Media Literacy Europe. Mai multe info despre rezultatele atelierului găsești aici (into English).

belgia

3.2. COST – DigiLitEY

DigiLitEY – The digital literacy and multimodal practices of young children

Din mai 2015 MEDIAWISE Society este membru în echipa de Management a României în proiectul DigiLitEY care durează trei ani. În rețeaua interdisciplinară DigiLitEY cercetătorii interesați de competențele digitale la copiii cu vârsta între  0-8 ani lucrează împreună să pună cap la cap cercetările existente și să identifice nevoile de cercetare, ceea ce lipsește. Contribuim activ la Grupul de Lucru 2 – Young children’s digital literacy and multimodal practices in early years settings, schools and in informal learning spaces.

3.3. Coaliția Educație Deschisă (Coaliția RED România)

Din vara 2015 Mediawise este membră în Coaliția Educație Deschisă, o rețea nouă de organizații și persoane din România interesate să promoveze utilizarea resurselor educaționale deschise în învățare. Am susținut scrisoarea deschisă adresată de Coaliția RED România ministrului educației în care îi propune patru proiecte concrete pentru deschiderea sistemului de educație publică din România.

3.4. Factual – Protecția consumatorului de politică

În campania electorală pentru alegerile locale din mai 2016, Factual va verifica discursul candidaților la Primăria și Consiliul General București, dar și declarațiile liderilor de opinie de la principalele televiziuni de știri și TVR.
Mediawise este alături de colegii de la Funky Citizens în proiectul „Protecția Consumatorului de Politică”. Vom pune la dispoziția celor interesați unelte deschise de verificare a informațiilor.

4. PREZENȚĂ MEDIA & ONLINE

4.1. Blogul #mediawise

Blogul #mediawise este principala platformă de promovare a acțiunilor asociației și de popularizare a temelor de educație media. Găzduiește articole de opinie ale membrilor asociației și ale invitaților. Din decembrie 2014 și pînă în martie 2016, pe blogul #mediawise au fost publicate 75 materiale de opinie, analize de text media și anunțuri.

blog

4.2. Secțiuni noi pe platforma mediawise.ro

Blogul este disponibil pe platforma online www.mediawise.ro (sau www.educatiemedia.ro) care a fost lansată în decembrie 2014. Platforma online – structură, redactare texte, traducere în limba engleză, programare, layout etc. – a fost creată cu contribuția voluntară a trei persoane (mulțumiri speciale lui George Hari Popescu pentru implicare). De asemenea, mulțumim lui Bogdan Manolea și APTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet) pentru susținere.

Pe măsură ce am diversificat acțiunile noastre, pe platforma mediawise.ro au apărut pagini noi: Articole de specialitate, Advocacy @mediawise, Media Literacy Europe. Găsești mai multe informații în capitolele ‘Acțiune @mediawise’ și ‘În parteneriat’ ale acestui raport.

4.3. Prezență în media de socializare online

În primele 9 luni de existență, pagina Facebook – Mediawise a adunat 309 membri. Un an mai târziu, în 2015, numărul membrilor s-a dublat. Implicarea celor înscriși pe pagină și a celor care văd postările noastre prin intermediul prietenilor este în creștere. Implicarea este bună în raport cu reach-ul. Cel mai mare reach organic (de 3500) a fost în noiembrie 2015.

Folosim profilul de Twitter în situații specifice mediului  – e.g. mesaje scurte din timpul acțiunilor, evenimentelor noastre sau la care participăm și în funcție de cei care ne urmăresc (majoritatea din afara României).

Ne poți urmări și pe contul LinkedIn.

4.4. Contribuții editoriale & apariții în presă

Acțiunile Mediawise Society au devenit vizibile și pe platforma pentru părinți TotulDespreMame.ro la rubrica Vocea Ta. Expertul în educație media – Nicoleta Fotiade a publicat cinci articole pe teme ce au variat de la timpul copiilor petrecut în fața ecranului până la subiectul educației media în școli. Colaborarea editorială continuă. Fiecare articol a fost promovat pe blogul #mediawise și pe canalele SM ale asociației.

Alte apariții în presă:

5. BILANȚ financiar 2015

venituri-si-cheltuieli (4)

6. CINE SUNTEM

6.1. Echipa

 • Nicoleta Fotiade, formator competențe media/ #cpmediawise/ resurse educaționale/ management asociație/ comunicare online/ advocacy
 • George Hari Popescu, comunicare online și editare/ dezvoltare website
 • Adina Ionescu, comunicare online/ organizare ateliere/ traducere și editare resurse
 • Robert Găinescu, comunicare online și editare resurse educaționale
 • Costin Fășie, fundraising
 • Liana Buzelan, contabilă

6.2. Consiliul Director

 • Nicoleta Fotiade, Președinte
 • Costin Fășie, Vicepreședinte
 • Robert Găinescu

6.3. Membri de onoare în Consiliul Consultativ

Ne sfătuim cu profesioniști cu experiență îndelungată în domeniul educației și cercetării media în țările lor și internațional. (english below)

 • David Buckingham (Marea Britanie), Professor of Media and Communications at Loughborough University, UK. He is also a Visiting Professor at the Norwegian Centre for Child Research, and at the Centre for Innovation and Research on Childhood and Youth at Sussex University, UK. David is internationally recognised as a leading researcher on children’s and young people’s interactions with media, and on media literacy education. He has directed numerous research projects on these issues, and been a consultant for bodies such as UNESCO, the United Nations, Ofcom (the UK media regulator), and the UK government. He is the author, co-author or editor of 29 books, and his work has been translated into 15 languages. davidbuckingham.net
 • Evelyne Bevort (Franța), Director at CLEMI (Centre de liaison de l’enseignement et des médias d’information) in Paris. Evelyne works in the field of media education for 30 years and she has extensive experience in media education projects and development of educational resources for students and teachers. http://bit.ly/17GR774
 • Christophoros Christophorou (Cipru), leading expert in European media law and policies, with extensive research work on media, electoral behavior and party politics. A freedom of expression and human rights activist.
 • Vitor Reia-Baptista (Portugalia), professor and researcher in the field of Communication, Media and Film Studies with a special research interest in Media and Film Literacy at the University of Algarve in South Portugal. He is the head of the research group in Film Studies at the CIAC (Research Centre in Arts and Communication). He holds a Ph.D. in Communication in Education and a M.A. in Drama-Theatre-Film from the University of Lund, Sweden. He is currently the Director of the Department of Communication, Arts and Design and the Coordinator of the Communication Sciences Section at the University of Algarve. He is also a visiting professor at the Open University in Lisbon and at the University of Huelva in Spain.

7. Cum puteți susține MEDIAWISE Society

Suntem o organizație mică, înființată în 2014 și funcțională în mare parte datorită implicării voluntare a prietenilor, membrilor și susținătorilor noștri.

Ajută-ne să creștem MEDIAWISE Society ca să oferim noi resurse de educație media, să dezvoltăm noi ateliere de învățare despre media și studii de cercetare independente!

7.1. Fii voluntar

Vrei să te alături echipei de voluntari MEDIAWISE Society? Scrie-ne la adresa de email office@mediawise.ro. Iată câteva moduri în care te poți implica voluntar:

 • Responsabil promovare online.Folosim mediul online ca să ajungem la grupurile noastre țintă. Avem strategie de comunicare, dar o putem îmbunătăți cu ajutorul tău. Dacă vrei să-ți exersezi abilitățile de comunicator online, încearcă la Mediawise.
 • Editor & Grafician (inclusiv grafică web). Pentru conținuturile online, pentru resursele educaționale în format digital și pentru materialele de identitate vizuală Mediawise.
 • Organizarea & promovarea atelierelor Mediawise. Te implici în organizarea atelierelor de educație media, în susținerea și asistența conducătorilor de ateliere din comunitate (în formare), în pregătirea și publicarea materialelor de promovare a acestora. Suntem în faza de definire a ofertei de ateliere și de căutare a conducătorilor de ateliere pentru copii, părinți, profesori și bibliotecari pe diverse teme de educație media.
 • Acțiuni de ADVOCACY pentru educație media în școli. Presupune muncă de documentare și analiza legislației și politicilor educaționale.
 • Traducere EN-RO, FR-RO / editare, redactare.Contribuie la traducerea și editarea textelor de educație media pentru părinți, profesori și formatori. Aceasta este o bună modalitate să îți completezi cunoștințele despre modul în care funcționează media, despre analiza și producția mesajelor media, tehnici de construcția imaginii și altele. 

“Copiii mei învață și pe și despre suporturi media la care eu nu aveam acces ”pe vremea mea”, așa că mi se pare foarte interesant să îi apropii ”din culise”.
(R.C. despre experiența sa de traducătoare voluntară la MEDIAWISE Society).


Investește în activitățile noastre de educație media și noi te vom informa despre cum am cheltuit banii! Ai la dispoziție mai multe posibilități:

7.2. Donează online

Susține activitățile noastre prin donații financiare online. Poți dona orice sumă dorită (în lei), online, prin intermediul serviciului pus la dispoziţie cu sprijinul PayPal AICI!

7.3. Redirecționează 2% din impozitul tău pe venitul global către MEDIAWISE Society

Îți punem la dispoziție formularele necesare, atât în forma standard (care pot fi imprimate și completate ulterior), cât și în formă editabilă, acestea din urmă având precompletate cu datele MEDIAWISE Society.

Formularul 230 pentru persoane angajate:
formular editabil
Depune formularul semnat în 2 exemplare.

Formularul 200 pentru persoane cu profesii liberale sau cu venituri din mai multe surse
format standard

 • Denumire entitate nonprofit: ASOCIAȚIA MEDIAWISE SOCIETY 
 • Cod de identificare fiscală al entității nonprofit:33101478
 • Cont bancar (IBAN):RO71INGB0000999905449772
 • ING Bank Bucuresti Centrala
 • Cod SWIFT: INGBROBU

NOTĂ: Formularele tipărite sunt disponibile și în sediile administrației financiare. Poți completa datele organizației noastre acolo. Nu e nevoie să calculezi suma de 2% din impozit. Poți lăsa căsuța necompletată.

Termenul limită de depunere a formularului este 25 mai al fiecărui an. Declarațiile pot fi depuse personal la sediul administrației financiare unde este înscris domiciliul tău sau pot fi trimise prin poștă.

7.4. Contracte de sponsorizare (de către persoane juridice)

Dacă te interesează să sprijini lansarea programului de #membership al Mediawise Society sau atelierele și cursurile noastre, scrie-ne la office@mediawise.ro

 • Dacă ai o firmă, ne poți sponsoriza cu o sumă care se scade din impozitul pe profit şi care îndeplineşte cumulativ condiţiile: (1) este în limita a 3 la mie din cifra de afaceri; (2) nu depăşeşte mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat. Pentru detalii tehnice informează-te aici!
 • Dacă ai o profesie liberală sau PFA, poți dispune de o sumă în limita unei cote de 5% din baza de calcul determinată ca diferenţa dintre venitul brut şi cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, cheltuielile de protocol şi cotizaţiile plătite la asociaţiile profesionale. Suma NU se scade din impozitul pe profit. Pentru detalii tehnice informează-te aici!(art. 48 alin 5 din Codul fiscal – ultima versiune)

7.5. Susținătorii și voluntarii noștri

În anul 2015 MEDIAWISE Society a beneficiat de implicarea voluntarilor și membrilor:

 • Nicoleta Fotiade (formare, management asociație, advocacy, creare resurse educaționale, comunicare online)
 • Robert Găinescu (comunicare online, editare resurse educaționale)
 • David Buckingham (consultant formare și advocacy)
 • Costin Fășie (fundraising)
 • George Hari Popescu (comunicare online)
 • Adina Ionescu (traducere și editare resurse educaționale, comunicare online)
 • Sorin Gherguț (editare)
 • Roxana Negru (consultant juridic)
 • Raluca Munteanu (consultant comunicare)
 • Dragoș Pătraru (invitat atelier, promovare online)

Ne-au mai susținut: Evens Foundation

Iți mulțumim pentru sprijin!

Echipa MEDIAWISE Society

aprilie 2016

Încă un an mediawise. Raport de activitate 2015
Cum evaluezi acest articol?

Materialele autorilor invitați reflectă opiniile proprii și nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Mediawise Society.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.