Advocacy @mediawise

10 aprilie 2018, Educația digitală înseamnă mai mult decât competențe TIC

Săptămâna trecută Comisia pentru tehnologia informației și a comunicațiilor din Camera Deputaților ne-a cerut punctul de vedere pe marginea planului de acțiune pentru educație digitală propus de Comisia Europeană. “Documentul pune accent pe digitalizare și pe accesul la tehnologie și mai puțin pe educația pentru competențe media și digitale largi”, a spus Nicoleta Fotiade, președinta asociației Mediawise Society. Citește în articol observațiile și recomandările Mediawise Society.

16 ianuarie 2018, Cerem excepție de la dreptul de autor pentru educație deschisă

Profesorii au dreptul să integreze cu ușurință resurse educaționale diverse la clasă care să răspundă obiectivelor de învățare ale elevilor. Ei nu sunt experți juridici pentru a desluși ițele întortocheate ale legislației privind proprietatea intelectuală. Noile modificări propuse în Directiva europeană privind drepturile de autor dezamăgesc în acest sens. Ne-am alăturat inițiativei Communia Association for the Public Domain (CAPD) care solicită Comisiei Europene să faciliteze folosirea materialelor cu drepturi de autor în scop educațional. Citește scrisoarea deschisă, în engleză.

25 martie 2016, Educație mediatică pentru implicare civică

La Ministerul Educației, la dezbaterea despre opționalele de educație civică, Nicoleta Fotiade a punctat importanța educației mediatice pentru implicare civică. Citește în articol despre o parte din argumente, alături de o fărâmă de istorie recentă, oengistico-ministerială a unui opțional de educație mediatică.

4 decembrie 2015, SEMNEAZĂ! Competențe mediatice pentru profesori

Profesori, organizații de media, cercetători și profesori universitari susțin introducerea educației pentru competențe mediatice în pregătirea profesorilor. Dacă ți se pare important ca învățătorii și profesorii să aibă competențe mediatice, indiferent de disciplina pe care o predau, citește și semnează scrisoarea pe care o vom trimite luni 7 decembrie ministrului Educației, Adrian Curaj.

3 decembrie 2015, Patru proiecte pentru educație deschisă

În contextul schimbării de guvern, Coaliția RED România a adresat ministrului educației o scrisoare deschisă în care îi propune patru proiecte concrete pentru deschiderea sistemului de educație publică din România. Mediawise Society este membru al Coaliției RED România.

13 iulie 2015, Competențe digitale – mai mult decât TIC (2) 

copil blond

Mediawise Society recomandă Institutului pentru Științele Educației și Ministrului Educației lărgirea definiției competenței digitale în curriculum național, document în lucru aflat în dezbatere publică. Cu UPDATE în noiembrie 2015!

13 mai 2015, Programa ‘Educație pentru proprietate intelectuală’ ignoră realitatea practicilor online ale tinerilor 

Opționalul despre drepturi de proprietate intelectuală (DPI) ar trebui să promoveze principiile educației deschise, să includă toate modelele pe care se construiește proprietatea intelectuală în lumea contemporană, în lumea Internetului – inclusiv, licențele libere și accesul deschis la resurse.
Programa școlară ‘Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală’, propusă de Ministerul Educației pentru anul școlar 2014-2015, dezamăgește în acest sens. Asta cred mai multe organizații și persoane din educație, media, comunicare și cercetare, care cer într-o scrisoare deschisă, adresată ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, îmbunătățirea programei.

Susține acțiunile noastre de educație media! Informează-te AICI!